Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 84
 İndirme 35
Anne Arketipinin Didem Madak’ın Şiirlerindeki İzleri
2019
Dergi:  
Folklor/Edebiyat
Yazar:  
Özet:

Carl Gustav Jung’un, “Analitik Psikoloji” adını verdiği psikoloji çalışmaları içerisinde yer alan arketipler, geçmişten günümüze aktarılan davranış kalıplarıdır. “İlk örnek/model” olarak kabul edilen arketipler, insanoğlunun ortak/kolektif bilinç dışında yer alan, bireysel olanı evrensele bağlayan kodlardır. Bu kodlardan biri olan anne arketipi ise, insan hayatında iz bırakan bir özelliğe sahiptir. Anne arketipinin izlerinin takip edilebildiği bir şair olan Didem Madak, küçük yaşlarda annesini kaybetmiş ve kırklı yaşlarının başında henüz üç yaşındaki kızını ardında bırakarak hayata gözlerini yummuştur. Annesizliğin eksikliğini ve acısını eserlerine yansıtmış olan Didem Madak’ın şiirlerinin toplandığı üç eser: Grapon Kâğıtları (2000), Ah’lar Ağacı (2002) ve Pulbiber Mahallesi (2007) başlıklarını taşır. Şiirleri gibi kitaplarını da farklı kişilere ithaf eden şairin Grapon Kâğıtları’nda on sekiz, Ah’lar Ağacı’nda dokuz, Pulbiber Mahallesi’nde on beş şiiri bulunur. Pulbiber Mahallesi’nin sonunda “Ardından” başlığı altında, şairin kitaplarında yer almayan fakat dergilerde yayımlanmış olan dört şiirine, yakın dostu Müjde Bilir’in kaleminden son günlerinin anlatıldığı metne ve yazdığı son şiir olan 128 Dikişli Şiir’e yer verilmiştir.Bu çalışmada söz konusu üç kitapta bulunan tüm şiirler, Carl Gustav Jung tarafından çerçevesi çizilen arketipsel eleştiri yöntemi esas alınarak incelenmiş, anne arketipi merkez alınarak elde edilen bulgular değerlendirilmiştir. Yapılan çalışma sonucunda Jung’un, her bireyin ortak/kolektif bilinç dışında yer aldığını vurguladığı arketiplerden olan anne arketipinin, Didem Madak’ın şiirlerinde de etkin bir şekilde kullanıldığı görülmüştür. Böylece şairin arketiplerden yararlandığı ve şiirleri sayesinde bilinç dışındakini bilinç düzeyine çıkarabildiği sonucuna ulaşılmıştır. Çalışma sonucunda elde edilen tüm bulgular değerlendirildiğinde, edebî eserlerde bireysellikten evrenselliğe uzanan köprünün arketipler sayesinde kurulabileceği görülmüştür.

Anahtar Kelimeler:

Mother's Poetry In The Poems Of Didem Madak
2019
Yazar:  
Özet:

The archetypes included in the psychology studies by Carl Gustav Jung, which he called "analytic psychology", are patterns of behavior translated from the past to the present. The archetypes, considered as the “first example/model”, are codes that connect the individual to the universe, which are outside the common/collective consciousness of mankind. The mother archetype, which is one of these codes, has a trace in human life. Didem Madak, a poet where the traces of the mother archetype can be followed, lost his mother at a young age and left his three-year-old daughter behind at the beginning of his fourth-year-old age, throwing his eyes to life. Didem Madak’s poems, which reflect the lack and pain of maternity in his works, have three titles: Grapon Papers (2000), Ah’s Tree (2002) and Pulbiber Mahallesi (2007). The poet, who dedicates his books to different people, has eighteen poems in the Grapon Papers, nine in the Ah's Tree and fifteen in the Pulbiber Mahallesi. Under the title "After" at the end of the Pulbiber Mahallesi, four poems that are not included in the poet's books but published in magazines, the text from the pen of his close friend, Mujde Bilir, the last days of the story and the last poem he wrote, 128 Dikişli Poir, are placed. All the poems in these three books were studied on the basis of the archaeological criticism method drawn by Carl Gustav Jung, and the findings obtained by the mother's archetype center were evaluated. The study found that the mother archetype, which Jung emphasized that each individual is outside the common/collective consciousness, was also used effectively in Didem Madak’s poems. Thus, the poet has come to the conclusion that the archetypes are benefited and that his poems can bring out what is beyond consciousness to the level of consciousness. When all the findings obtained from the study were evaluated, it was found that the bridge that extends from individuality to universality in literary works could be built through archetypes.

Anahtar Kelimeler:

0
2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Folklor/Edebiyat

Alan :   Filoloji

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 969
Atıf : 2.364
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini