Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 36
 İndirme 4
Mühendislik Fakültesi Öğrencilerinin Programlamaya Yönelik Tutumları
2020
Dergi:  
Cumhuriyet Uluslararası Eğitim Dergisi
Yazar:  
Özet:

Son on yılda programlama öğretimi ilköğretimden yetişkin eğitimine kadar geniş bir kitlede önem kazanmıştır. Fakat programlama mühendislik eğitiminde diğer bilim dallarına göre yeni bir konu değildir ve önemli bir yere sahiptir. Mühendislik fakültelerinde öğrencilerin programlama başarısını etkileyen önemli faktörlerden biri olan programlamaya yönelik tutumların belirlenmesi önemli bir konudur, ancak bu konu yeterince incelenmemiştir. Dolayısıyla bu çalışma, mühendislik fakültesi öğrencilerinin programlamaya yönelik tutumlarını incelemeyi amaçlamaktadır. Ayrıca çalışmada öğrencilerin programlamaya yönelik tutumlarının cinsiyete, bölüme ve programlama üzerine alınan ders sayısına göre farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmektedir. Bu amaçla nicel araştırma yöntemlerinden biri olan tarama çalışması tasarlanmış ve bir devlet üniversitesinin mühendislik fakültesinde öğrenim görmekte olan 742 lisans öğrencisi çalışmanın örneklemini oluşturmuştur. Verileri toplamak için Bilgisayar Programlamaya Yönelik Tutum ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde ortalama ve standart sapma testlerinin yanı sıra parametrik olmayan testler ile gruplar arası karşılaştırmalar incelenmiştir. Betimsel istatistiklerle yapılan veri analizinde öğrencilerin genel olarak programlamaya yönelik yüksek düzeyde olumlu tutuma sahip oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Öğrenciler bilişsel boyutta orta düzeyde tutuma sahipken duyuşsal ve davranışsal boyutta ise yüksek düzeyde tutuma sahiptir. Ayrıca parametrik olmayan istatistiksel test sonuçlarına göre öğrencilerin tutumu cinsiyete göre farklılık göstermezken bölümlerine ve programlama üzerine almış oldukları ders sayısına göre farklılaşmaktadır. Bilgisayar mühendisliği öğrencilerinin programlamaya yönelik tutumlarının diğer bölüm öğrencilerinin tutumlarından daha yüksek olduğu söylenebilir. Programlama üzerine alınan ders sayısı arttıkça programlamaya yönelik tutum da artmaktadır. Çalışmanın sonuçları doğrultusunda mühendislik fakültesi öğrencilerinin programlamaya yönelik tutumlarını geliştirmek için aldıkları programlama derslerinin sayısının artırılması tavsiye edilebilir.

Anahtar Kelimeler:

School Of Engineering Students' Attitudes Towards Programming
2020
Yazar:  
Özet:

In the last decade, programming teaching has gained importance in a wide audience from primary education to adult education. But programming in engineering education is not a new subject compared to other disciplines of science and has an important place. Determining attitudes towards programming, which is one of the key factors affecting students' programming success at engineering faculty, is an important topic, but this topic has not been sufficiently studied. Therefore, this study aims to examine the attitudes of the engineering faculty students towards programming. The study also studies whether students' attitudes towards programming differ according to the number of courses taken on gender, division and programming. The scanning study, which is one of the quantum research methods for this purpose, has been designed and formed a sample of the study of 742 bachelor students who are studying at the Faculty of Engineering of a state university. The Approach to Computer Programming scale has been used to collect data. In the analysis of the data, the average and standard deviation tests, as well as non-parametric tests, and intergroup comparisons were studied. Data analysis with visual statistics has concluded that students have a high level of positive attitude towards programming in general. Students have a middle-level attitude in cognitive dimensions, while high-level attitude in sensual and behavioral dimensions. Also, according to non-parametric statistical test results, the attitude of students does not differ by gender, while it differs by their departments and the number of courses they take on programming. It can be said that the attitudes of computer engineering students towards programming are higher than the attitudes of other department students. As the number of courses taken on programming increases, the attitude towards programming increases. According to the results of the study, it may be recommended to increase the number of programming courses they receive to improve the attitudes of engineering students to programming.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Cumhuriyet Uluslararası Eğitim Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 577
Atıf : 3.145
2023 Impact/Etki : 0.497
Cumhuriyet Uluslararası Eğitim Dergisi