Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 106
 İndirme 22
 Sesli Dinleme 1
YAŞLILIKTA ZEKA ÖLÇÜMÜNE ELEŞTİREL BİR BAKIŞ
2020
Dergi:  
Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Yaşlılık sürecindegenel tanımıyla biyopsikososyal olarak tanımlanan insanoğlunda önemli değişimler meydana gelmektedir. Biyopsikososyal değişimle paralel olarak yaşlılık döneminde önemli bir değişime uğradığı öne sürülen konulardan biri zeka konusudur. Fakat “Zeka nedir?” sorusuna halen yanıt aranmaktadır ve bilim insanları tarafından bu kavramın tanımı hakkında bir konsensüs bulunmamaktadır. Kullanılan zeka testlerinin aslında neyi ölçtüğüne dair tartışmalar da davam etmektedir. Genel anlamda zeka kavramının yanı sıra bu kavram yaşlılıkla birlikte kullanıldığında durum daha da karmaşık bir hal almaktadır. Bununla birlikte, yaşlılara karşı olan olumsuz stereotipilerin de yaşlılıktaki zeka konusuna olumsuz etkileri olduğu söylenebilir. Bu yazıda odaklanılan nokta ise sayısal açıdan yaşlılardan elde edilen zeka puanlarının var olan testlerle ve yöntemlerle ne kadar objektif bir şekilde ölçülüp ölçülmediği ve elde edilen puanlara ne kadar güvenilir olduğudur. Elde edilen veriler ne kadar sayısal veriler olsa da bu verilerin bağlamdan bağımsız olarak değerlendirilmemesi gerektiği unutulmamalıdır.

Anahtar Kelimeler:

A critical look at the age of intelligence
2020
Yazar:  
Özet:

There are significant changes in the human body, defined as biopsycho-social with the ageing process. One of the topics suggested that a significant change has occurred in the age period, parallel to biopsychosocial changes, is intelligence. “What is intelligence?” The question is still being sought for answers and there is no consensus by the scientists about the definition of this concept. It is also discussing what the intelligence tests are actually measured. In general, in addition to the concept of intelligence, when this concept is used with age, the situation becomes even more complicated. However, negative stereotypes against the elderly can also be said to have a negative impact on the subject of age intelligence. The point focused on this article is how objectively the intelligence points obtained from the elderly are measured and not measured by existing tests and methods and how reliable the points obtained are. It should not be forgotten that regardless of how numerous the data obtained are, these data should not be assessed independently of context.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 396
Atıf : 1.441
Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi