Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 152
 İndirme 48
Türkiye Türkçesi ve Balkan Ağızlarında “kaçan” Soru Sözcüğü
2012
Dergi:  
DİYALEKTOLOG
Yazar:  
Özet:

Kaçan soru sözcüğü Türkiye Türkçesi ağızlarında farklı fonetik şekillerde yer alan sözlerden biridir. Türkiye Türkçesinin yazı dili olarak temellerinin atıldığı Eski Anadolu Türkçesinde kaçan soru sözcüğünün farklı işlevlerle kullanıldığı görülmektedir. Türkiye Türkçesi ölçünlü dilinde kaçan soru sözcüğü kullanılmamaktadır. Eski Anadolu Türkçesinde yer alan bazı yapıların günümüzde Türkiye Türkçesi ölçünlü dilinde olmasa bile Türkiye Türkçesi ağızlarında varlığını bir şekilde sürdürdüğünü görmek mümkündür. Eski Türkçe döneminden itibaren Türkçede *ka’dan türetilen soru sözcükleri ile ne ve kim sözcüklerinin temelde soru olmak üzere farklı işlevlerde kullanılabildiği Türkçenin tarihi gelişimi içinde gözlenmektedir. Bugün Türkiye Türkçesi ölçünlü dilinde tarihi dönemlerde kanı, kangı biçiminde olan hani, hangi sözcükleri ile kaç ve kaç’ın türevleri (kaçıncı, kaça, kaçar, kaçlı, kaçlık) görülmektedir. Bunların dışında Türkiye Türkçesi ölçünlü dilinde *ka’ya dayanan soru sözcüklerine rastlanmamaktadır. Eski Anadolu Türkçesi döneminde daha çok bir tür cümle başı edatı olarak kullanılan kaçan sözcüğü Türkiye Türkçesi ağızları ile Eski Anadolu Türkçesi arasındaki bağı ortaya koyan örneklerden biridir. Bu çalışmada kaçan soru sözcüğünün Türkiye Türkçesi ve Balkan ağızlarındaki kullanımları eldeki veriler ışığında şekil ve işlev açısından değerlendirildi.

Anahtar Kelimeler:

The Turkish and Balkan Mouths "fugging" Question Word
2012
Dergi:  
DİYALEKTOLOG
Yazar:  
Özet:

The Turkish question word is one of the words in different phonetic forms in the Turkish mouth. The Turkish language as the written language of the Turkish is based on the ancient Anadolu Turkish question word that is used with different functions. The Turkish language is not used as a question word. It is possible to see that some of the structures located in the ancient Anadolu Turkish in the present day, even if not in the Turkish language measurable, Turkey Turkish continues to exist in the mouths in some way. From the ancient Turkish period in Turkish *ka is observed in the historic development of Turkish where the question words derived from what and who the words can be used in different functions, primarily question. Today, the Turkish language is measured in the historical periods of blood, which is in the form of kangi, with which words and how many derivatives are seen (the number, the number, the number, the number, the number, the number, the number). There is no question in Turkish language based on *ka. In the Ancient Anadolu Turkish period, the flight word used as a species of phrase-head edition is one of the examples that reveal the bond between the Turkish mouths and the Ancient Anadolu Turkish. The use of the question word fled in the Turkish and Balkan mouths in this study was assessed in terms of shape and function in the light of the data available.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








DİYALEKTOLOG

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 307
Atıf : 609
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini