Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 204
 İndirme 64
4-7 Yaş Çocuklarının Çizdikleri Resimler ve Bu Resimlere Yönelik Sözel Dışa Vurumları Yoluyla Zihinsel ve Görsel Gerçeklik Durumlarının İncelenmesi
2019
Dergi:  
Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı, 4-7 yaş arasındaki çocukların çizimleri ve sözel dışavurumları yoluyla görsel ve zihinsel gerçekliğe ilişkin bilgi sunumlarını analiz etmektir. Çocuklar fiziksel, bilişsel, sosyal-duygusal gelişimlerine paralele olarak sanatsal etkinliklerinde de değişim göstermektedirler. Bu gelişim ve değişim sürecinde çocuk çizdiği resimler aracılığı ile sadece duygu, düşünce, özlem, dilek ve iç dünyasını değil çevresini nasıl algıladığını, öznel ve nesnel gerçeklikle ilgili bilişini de yansıtmaktadır. Çalışma nitel bir araştırma olup olgu bilim deseni kullanılmış ve veriler betimsel analiz tekniği ile çözümlenmiştir. Veriler, 2016-2017 eğitim öğretim yılı bahar döneminde toplanmıştır. Çalışmaya, Türkiye’nin güneyindeki bir ilin farklı yerleşim yerlerinde ikamet eden ve okul öncesi eğitime devam eden 100’ü kız, 71’i erkek olmak üzere toplam 171 çocuk katılmıştır. Bu çalışmada, sistematik örnekleme yöntemi ile seçilen 57 çocuğun resimleri analiz edilmiştir. Çalışmanın verileri, her çocukla bireysel görüşmeler yoluyla ve beş kartpostal üzerinden açık uçlu sorular vasıtasıyla onların çizimleri ve sözel dışavurumlarından elde edilmiştir.  Uygulama her çocukla bireysel olarak iki oturum şeklinde gerçekleştirilmiştir. Çocukların çizdikleri resimlere ilişkin sözel dışavurumlarından yola çıkarak görsel ve zihinsel gerçeklik bilgi sunumları analiz edilmiş, çalışmada çocukların çizim ve sözel dışa vurum örnekleriyle birlikte frekans ve yüzdelere ilişkin nicel verilere de yer verilmiştir. Çalışmada resimleri analiz edilen 57 çocuktan %21.05’inin (K: %8.77, E: %12.28) görsel gerçeklik, %78.95’inin (K: %56.14, E: %22.81) ise zihinsel gerçekliğe ilişkin bilgi sundukları tespit edilmiştir. Çalışmada yer alan 7 yaştaki toplam 5 çocuk her iki çizimlerinde de zihinsel gerçekliği ortaya koyan bilgi sunumu gerçekleştirmiştir. Çalışma sonucunda yetişkin yönlendirmesi ile 4-7 yaş arasındaki çocukların çizimlerinde görsel gerçekliğe ilişkin bilgi sunabilecekleri tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

4-7 Yas Cocuklarinin Cizdikleri Resimler ve Bu Resimlere Yonelik Sozel Disa Vurumlari Yoluyla Zihinsel ve Gorsel Gerceklik Durumlarinin Incelenmesi
2019
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to analyze the presentation of information about visual and mental reality through the drawings and verbal outputs of children between the ages of 4-7 years. Children are also changing in their artistic activities in parallel with their physical, cognitive, social and emotional development. In this process of development and change, the child, through the pictures that he carries, reflects not only the feelings, thoughts, desires, desires and the inner world, but also how he perceives his surroundings, his consciousness of the objective and objective reality. The study is a quality research and the facts scientific design has been used and the data has been analyzed with the imagistic analysis technique. The data was collected in the spring period of the 2016-2017 educational year. The study included a total of 171 children, including 100 girls and 71 men, who live in different settlements in a province in the south of Turkey and continue pre-school education. In this study, the images of 57 children selected by the systematic sampling method were analyzed. The data of the study was obtained through individual conversations with each child and through open-end questions through five postcards from their drawings and verbal outputs.  The application was conducted in two sessions with each child individually. Based on the verbal outbreaks of children's paintings, visual and mental reality information presentations were analyzed, the study included quantitative data on frequencies and percentages along with children's drawings and verbal outbreaks examples. The study found that 21.05 percent of the 57 children analysed the images (K: 8.77, E: 12.28) presented visual reality and 78.95 percent (K: 56.14, E: 22.81) presented information about mental reality. In the study, a total of 5 children of 7 years of age performed a presentation of information that reveals mental reality in both drawings. The study found that adult guidelines and children between 4 and 7 years of age were able to provide information about visual reality in their drawings.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Fen Bilimleri ve Matematik; Filoloji; Sağlık Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 563
Atıf : 3.929
2023 Impact/Etki : 0.358
Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi