Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 58
 İndirme 12
Turk Sinemasinda Modernlesme Baglaminda Kadin Bedeninin Donusumu: Melodramlarda Pygmalion Etkisi ve Ideal Kadin Temsili
2021
Dergi:  
Abant Kültürel Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Modernleşmenin sembolleri arasında kabul edilen mekan, yemek kültürü ve kıyafet unsurlarının değişimi, Türk Sineması’nda da 1960-1975 yılları arasındaki on beş yıllık süreçte özellikle kadının bedeninin değişimi üzerinden pek çok kez ele alınmıştır. Sanayileşme, kentleşme ve tarımda makineleşmenin ardından sıklaşan köyden kente göçler, ekonomik ve kültürel yaşamla birlikte Yeşilçam sinemasının da şekillenmesinde önemli kaynak oluşturmuştur. Tüm bu değişim süreci ile yaşanan kültürel çatışmalar ile kimlik çatışmaları, filmlerin de konularını şekillendirmekle kalmayıp, izleyicinin kendinden bir şeyler bulduğu filmlerle Türk Sineması tarihinde iz bırakan yapıtların oluşmasını sağlamıştır. Bu çalışmada söz konusu dönemde Bernard Shaw’ın Pygmalion uyarlamasından esinlenilerek, benzer temayı ele alan Yeşilçam filmlerine dikkat çekilmiştir. Evrenini Türk sineması, örneklemini de Yeşilçam’ın [1960-1975] sürecini oluşturan çalışmada amaçlı örneklem tekniği kullanılarak köyden kente göç temalı filmler temel alınmıştır. Pygmalion filmleri şeklinde adlandırılabilecek “ideal kadın” imajının temsil edildiği Güllü (1971) ve Tatlı Dillim (1972) filmleri rastgele örneklem tekniği ile belirlenip incelenmiştir. Çalışmanın sonucunda, modernleşme süreciyle özellikle büyük kentlerdeki batılılaşma eğilimleri ve yeni modern kadının imajının nasıl olması gerektiğine dair sunumlar incelenen filmlerin ana temasını oluşturduğu belirlenmiştir. Ayrıca Pygmalion etkisi bağlamında ele alınan söz konusu filmler, toplumda kadından daha aydın bir konumda ele alınan erkeğin, kadını kendi öz kimliğinden uzaklaştırdığı ve erkeğin kendi hayalindeki role sokmaya çalıştığı izlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

The Transformation Of The Female Body In The Context Of Modernization In The Turkish Cinema: The Influence Of Pygmalion In The Melodrams and The Ideal Female Representation
2021
Yazar:  
Özet:

Among the symbols of modernization, the change of spaces, food culture and clothing elements has been discussed many times in the Turkish cinema, and in the fifteen-year process between 1960 and 1975, especially through the change of the body of the woman. After industrialization, urbanization and machinery in agriculture, migration from the village to the city, with economic and cultural life, has been an important source in the formation of the Green Cinema. All the cultural conflicts and identity conflicts that occur with this change process have not only shaped the themes of the films, but also made it possible for the creation of works that left traces in the history of the Turkish Cinema with the films in which the audience found something from itself. In this study, it was inspired by Bernard Shaw's adaptation of Pygmalion, which attracted the attention to the Greenland films on a similar topic. The universe of the Turkish cinema, the examples of the process of Greşilçam [1960-1975] using the aim of the sample technique in the work, the film was based on the immigration theme from the village to the city. Pygmalion films represent the image of the "ideal woman" which can be called in the form of the Pygmalion films, The Pink (1971) and Sweet Language (1972) films have been identified and studied by random sampling technique. The study found that the main theme of the films studied by the modernization process, especially the westernization trends in major cities and the presentations on how the image of the new modern woman should be. Moreover, these films, discussed in the context of the Pygmalion effect, have seen a man in a more clear position than a woman in society, removing the woman from her own identity and trying to put the man into the role of his own dream.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Abant Kültürel Araştırmalar Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 151
Atıf : 808
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini