Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 37
 İndirme 4
Bulanık Swara ve Bulanık Aras Yöntemlerini Kullanarak Bir Sert Krom Kaplama Sektöründe Makine Seçimi Uygulaması
2022
Dergi:  
Yönetim ve Ekonomi
Yazar:  
Özet:

Makinalar işletmelerin üretim aşamasında kullandıkları en önemli üretim elemanlarındandır. Makinalardaki ani bozulma, üretimin durması ve dolayısıyla siparişlerdeki gecikmeye kadar gidebilecek bir süreci meydana getirmektedir. Bu sebeple işletmeler imkanları doğrultusunda eskiyen makinalarını daha yeni teknolojik makinalar ile değiştirme kararı almaktadırlar. Bu değiştirme kararı birçok kriter barındırması açısından ve piyasada birçok alternatif makine olmasından dolayı kolay bir karar değildir. Buradan hareketle bu çalışmada çok kriterli karar verme yöntemi tabanlı bulanık SWARA ve bulanık ARAS yöntemleri ile bir işletmenin makine satın alımına ilişkin bir gerçek hayat uygulaması yapılmıştır. Bulanık SWARA yöntemi ile kriter ağırlıkları belirlenmiştir. Alternatif makinaların değerlendirilmesinde ise bulanık ARAS yöntemi dikkate alınmıştır. Çalışmada, firma yöneticisi ve ekibinin işletme ihtiyaçları doğrultusunda belirlediği kriterler dikkate alınmıştır. Sonrasında, piyasada bulunan ve sıklıkla kullanılan en uygun makinalar arasından dört makine belirlenmiştir. Son olarak, bu makinalar arasından işletmenin ihtiyaç duyduğu kriterleri en iyi düzeyde karşılayan makinanın bulunması için hesaplamalar yapılmıştır. Yapılan hesaplamalar sonucunda işletmenin ihtiyaç duyduğu makinaya karar verilmiş ve sonuçlar yorumlanmıştır. Anahtar Kelimeler: Makine Seçimi, Çok Kriterli Karar Verme, Bulanık SWARA, Bulanık ARAS JEL Sınıflandırması: M10, D70, D81

Anahtar Kelimeler:

Machine Selection Application In A Hard Chrome Plating Industry Using Fuzzy Swara and Fuzzy Aras Methods
2022
Yazar:  
Özet:

Machines are one of the most important production elements used by companies in the production phase. Sudden deterioration in machinery creates a process that can lead to a production halt and therefore a delay in orders. For this reason, enterprises decide to replace their old machines with newer technological machines. This replacement decision is not easy as it includes many criteria and there are many alternative machines on the market. From this point of view, in this study, a real-life application of a company's machinery purchase was made with fuzzy SWARA and fuzzy ARAS methods based on multi-criteria decision-making method. Criterion weights were determined by the fuzzy SWARA method. In the evaluation of alternative machines, the fuzzy ARAS method was taken into consideration. In the study, the criteria determined by the company manager and his team in line with the company needs were taken into consideration. Afterward, four machines were determined among the most suitable machines in the market and frequently used. Finally, calculations were made to find the machine that best meets the criteria required by the company among these machines. As a result of the calculations, the machine needed by the company was decided and the results were interpreted. Key Words: Machine Selection, Multi-Criteria Decision Making, Fuzzy SWARA, Fuzzy ARAS JEL Classification: M10, D70, D81

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Yönetim ve Ekonomi

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.114
Atıf : 12.656
2023 Impact/Etki : 0.325
Yönetim ve Ekonomi