Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 21
 İndirme 8
Hemşirelerde Tükenmişliğin İşten Ayrılma Niyeti Üzerine Etkisi: İş Doyumu Aracılık Rolü
2023
Dergi:  
Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Hemşirelik, tüm sağlık kuruluşlarında merkezi bir rol oynayan en zorlu mesleklerden biridir. Bununla birlikte, hemşirelik mesleği doğası gereği çok zordur. Bu zorluk hemşireler arasında motivasyon kaybı, duygusal tükenme, hayal kırıklığı, meslektaşlarla zayıf ilişkiler, daha uzun çalışma saatleri, özerklik eksikliğini içeren duygusal, fiziksel ve zihinsel tükenme durumuna neden olur. Bundan dolayı hastanelerde hemşirelerin strese girmeden çalışabilecekleri güvenli ve rahat bir ortam sağlanması gerekir. Bugünlerde hemşirelik mesleğinde çalışanlardaki sayısal yetersizlik, bu konulardaki problemleri daha da artırmaktadır. Mevcut problemlere rağmen, hasta güvenliğini ve bakım kalitesini sağlamak için deneyimli hemşirelerin elde tutulması çok önemlidir. Hemşirelik mesleğindeki sorunlara, özellikle de tükenmişlik ve işten ayrılma niyetine yönelik bilimsel araştırmalara mutlak bir ihtiyaç vardır. Bu araştırma, yönetimdeki acil sorunlardan hastane finansmanını ve hizmet kalitesini olumsuz yönde etkileyen hemşirelerin yüksek işten ayrılma oranının olduğu Madinat Zayed Hastanesi'ndeki hemşireler arasında tükenmişlik, iş doyumu ve işten ayrılma niyetleri arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Bu çalışmada hemşireler arasında tükenmişliğin nedenlerinin ve sonuçlarının neler olduğu, çalışma koşullarının iyileştirilmesinin etkisi ve iş doyumunun nasıl aracı bir etki sağladığı araştırlmıştır. MZH'deki 235 hemşireden 186'sının katıldığı bir anket uygunlanmıştır. Bu anketteki sorularda hemşirelerin tükenmişlik, iş doyumu ve işten ayrılma niyetini nasıl algıladıklarına odaklanılmıştır. Hipotezleri test etmek için Lineer Regresyon Analizi yapılmıştır. Bu çalışmanın bulgularına göre, tükenmişlik ile işten ayrılma arasında pozitif, tükenmişlik ile iş doyumu arasında negatif bir ilişki olduğu, buna karşılık ankete katılanlar için iş doyumu ile işten ayrılma niyeti arasında negatif bir ilişki olduğu görülmektedir. Bulgular ayrıca, tükenmişlik ve işten ayrılma niyeti arasındaki ilişkide iş doyumunun kısmi negatif aracılık etkisi olduğunu ortaya koymuştur. Bu araştırmanın bulguları, Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki sağlık işletmelerindeki hemşirelerin işten ayrılma niyetlerini önemli ölçüde azaltabilecek ve yüksek kaliteli sağlık hizmetlerini sürdürebilecek politikalar geliştirmesi konusunda sağlık yönetimine faydalı olabilir. Psikososyal riskler ve sağlıkla ilgili acil durumlar arasındaki ilişkilerin incelenmesi, hemşirelerin ve diğer sağlık profesyonellerinin korunması açısından uygun olacaktır.

Anahtar Kelimeler:

The Impact Of Burnout On Turnover Intention Among Nurses: The Mediating Role Of Job Satisfaction
2023
Yazar:  
Özet:

Nursing is one of the most demanding profession, which plays a central role in all healthcare facilities. However, the nature of the work is very challenging that it often causes a state of emotional, physical, and mental exhaustion among these professionals which includes loss of motivation, emotional exhaustion, frustration, poor relationships with colleagues, longer working hours and lack of autonomy. Thus, a good environment is provided in the hospital with a safe and comfortable space for them to work without being stressed. Yet still, the nursing profession is facing another shortage era, which makes this problem even more pressing in addition to high demands of healthcare. Despite of existing stress, the retention of experienced staff nurses is paramount to ensure patient safety and quality of care. There is an absolute need for scientific investigations to look over nursing problems, particularly burnout and turnover intention. This research aims to analyze the correlation between burnout, job satisfaction, and turnover intentions among nurses in Madinat Zayed Hospital, where one of the pressing problems in management is the high bad attrition of nurses which negatively impacts the hospital finances and service quality. This study examines the causes and consequences of burnout among nurses, review the influence of empowering work conditions and how job satisfaction provide a mediating effect and will scrutinize the incivility of nurses' experiences of occupational burnout. A survey was conducted which was participated by 186 nurses in MZH out of 235 nurses, it focused on how they perceive burnout, job satisfaction, and turnover intention. statistical analyses were performed to test the hypotheses, namely is Linear Regression Analysis. The present study’s findings indicate a positive relationship between burnout and turnover, as well as a negative relationship between burnout and job satisfaction, On the other hand, negative relationship between job satisfaction and turnover intention for those who took part in the survey. The findings also revealed a partial negative mediating effect of job satisfaction on the relationship between burnout and turnover intention. This research can be useful to develop and enhance policies that may significantly reduce turnover intentions and sustain high-quality healthcare services in the UAE. Studying the relationships between psychosocial risks and health emergencies would be relevant in protecting nurses and other healthcare professionals.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 439
Atıf : 3.499
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini