Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 67
 İndirme 28
Pre-menopozal Kadinlarda Aerobi̇k Egzersi̇zi̇n Kemi̇k Mi̇neral Yogunluguna Etki̇si̇
2018
Dergi:  
Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmanın amacı, menopoz öncesi dönemdeki sedanter kadınlara uygulanan 12 haftalık aerobik egzersizin kemik mineral yoğunlukları KMY üzerine etkisini belirlemektir. Yöntem: Çalışma grubu, düzenli olarak egzersiz yapmamış özel bir diyet programı uygulamayan, sağlık problemi olmayan kadınlardan oluşturuldu. Katılımcılara 12 hafta süre ile haftada 3 gün 30 dakikalık koş-yürü egzersiz programı uygulatıldı. Antrenmanın şiddeti Karvonen metoduna göre %70 olarak belirlendi. Egzersiz öncesi ve egzersiz sonrası lumbar spine bölgesinde T ve Z skorunda L1-L4, femur boynu bölgesinde T ve Z skorunda neck, trochanter, ve total KMY, kalsiyum, fosfor, alkalen fosfat, estradiol ve paratiroid hormonlarının ölçümleri yapıldı. Deneklerin ön ve son test değerlerinin karşılaştırılmaları ilişkili ölçümler için Wilcoxon işaretli sıralar testi kullanılarak yapıldı. Bulgular: Katılımcıların n=18 yaş, boy uzunluğu ve vücut ağırlığı ortalamaları, 44.33±2.08 yıl, 155.83±4.38 cm ve 75.44±7.76 kg olarak tespit edildi. Çalışma sonunda lumbar spine bölgesinde L1-L4 T ve Z skorunda , kalsiyum ve fosfor değerlerinde anlamlı bir artış p0.05 . Sonuç olarak, menopoz öncesi dönemde yapılan düzenli ve uzun süreli orta şiddetteki aerobik egzersizlerin menopoz sonrasında daha sıklıkla görülen osteoporosis ve buna bağlı kırık oluşma riskini azaltacağı, KMY’nin korunmasında etkili olabileceği düşünülmektedir. Anahtar kelimeler: Sedanter kadın; kemik mineral yoğunluğu; egzersiz.

Anahtar Kelimeler:

The Effect Of Aerobic Exercise Upon Bone Mineral Density In Pre- Menopausal Females
2018
Yazar:  
Özet:

Purpose: This study w as carried out for determining the effect of 12-w eek aerobic exercise program upon bone mineral density BMD in pre-menopausal sedentary females. Methods: The study group included females w ho did not do sports regularly, did not have a special diet program and had no health problem. The participants w ere asked to administer a 30-minute run-w alk exercise program for 3 days a w eek during the 12w eek period. The intensity of the training w as determined to be 70% according to Karvonen method. Before and after the exercises, L1-L4 w as measured at T and Z score in lumbar spine, and neck, trochanter, and total BMD, calcium, phosphor, alkaline phosphatase, estradiol and parathyroid hormones w ere measured at T and Z score in femur neck. Wilcoxon signed ranked test w as performed for comparing the pre-test and post-test values of the participants. Results: Age, height and w eight averages of the participants n=18 w ere determined to be 44.33±2.08 years, 155.83±4.38 cm and 75.44±7.76 kg, respectively. At the end of the study, a significant increase w as determined at L1-L4 T and Z score , calcium and phosphor values in lumbar spine p0.05 . Conclusion: In conclusion, it w as possible to consider that pre-menopausal regular and long-term medium-severity aerobic exercises decreased the risk for postmenopausal osteoporosis and depending fracture formation, and w ere efficient on protecting BMD

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 489
Atıf : 1.079
2023 Impact/Etki : 0.264
Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi