Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 37
 İndirme 8
Tıp Öğrencilerinin İstatistik ve Bilimsel Araştırmaya Yönelik Tutumları
2018
Dergi:  
SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Biyoistatistiğin önemi ve sağlık bilimlerindeki araştırma yöntemleri ile ilgili farkındalık bilinmekte, ancak genel olarak mezuniyet sonrası anlaşılmaktadır. Tıp fakültesi öğrencileri bu dersi eğitimlerinin ilk yıllarında almakta, bu nedenle gereksiz ve saçma bir ders olarak görülmektedir. Eğitimlerinin altıncı yılında kliniklerde stajyer öğrenci olana kadar istatistiği kullanmanın öneminin farkında değillerdir. Bu araştırmanın amacı, tıp fakültesi öğrencilerinin istatistiksel ve bilimsel araştırmalara yönelik tutum ve kaygı düzeylerini ve bunlara neden olan faktörleri belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, kesitsel tipte bir anket uygulaması olarak tasarlanmıştır. Etik Onay alındıktan sonra Meram Tıp Fakültesi ilk beş dönem öğrencileri içerisinden rastgele seçilen 448 öğrenciye anket uygulanmıştır. Anket formu üç bölümden oluşmaktadır: Birincisi sosyo-demografik değişkenler, ikinci bölüm ise İstatistik Tutum Ölçeği (SAS) ve üçüncüsü Bilimsel Araştırma Yöntemleri Tutumu Ölçeği (SRMAS). Bulgular: Katılımcıların çoğunluğu birinci dönem öğrencisi (n = 169, % 37,7) ve yarısından çoğu kadın (n = 259, % 58,3) idi. Dört öğrenciden üçü kendilerini ekonomik durum olarak orta derecede tanımladı (n = 318, % 72,6). Öğrencilerin yaklaşık % 88'i (n = 393) tıp eğitimini gönüllü olarak tercih etmişti. Her iki ölçekte cinsiyet, mezuniyet sonrası lise, tıp eğitimi tercihi, memleketi ve öğrencilerin ekonomik durum algısı açısından istatistiksel olarak bir farklılık yoktu. Bununla birlikte, Post Hoc testi, birinci (99,13 ± 18,17) ve ikinci sınıf (89,67 ± 19,84) öğrenciler arasında anlamlı bir fark olduğunu gösterdi. Sonuç: Tıp öğrencileri, kaygılarını azaltmak için bilimsel araştırma yöntemleri üzerine ders almalıdır. İstatistik dersi araştırma ve analiz becerilerine sahip olmak için yeterli olamamaktadır ve özellikle tıp eğitimi konsepti içerisinde klinik süreçte farklı dönemlerde de verilmelidir. Bu nedenle ders süresinin artırılması ve gerek istatistik dersi gerek bilimsel araştırma yöntemleri derslerinde tutumlarını olumlu hale getirmek adına bilgisayar laboratuvarı olanaklarının sağlanması ve pratik uygulamalar için süre ayrılması önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.081
Atıf : 2.167
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini