Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 46
 İndirme 19
“şiiri Bilime Uygulamak” Yahut Sünbülzade Vehbi’nin Hikmet Anlayışı ve İlimlere Bakışı
2014
Dergi:  
Turcology Research
Yazar:  
Özet:

Sünbülzade (1718-1809), bir Osmanlı şair düşünürüdür. Maraşlıdır ve 18. yüzyılda yaşamıştır. Müderrislik, kadılık, elçilik görevleri yapmış, yazdığı şiirsel sözlükleri yanında Nabi geleneğini sürdürmesi ile tanınmaktadır. Şairimizin felsefeye olan ilgisi, felsefeyle meşguliyeti düşünce dünyamızda bilinmemektedir. İşte bu çalışma düşünürün bu yönüne odaklanmaktadır. Başka bir ifadeyle bu yazıda düşünürümüzün hikmet anlayışı ve ilimlere bakışı ele alınacaktır. Çünkü yazar bizatihi felsefe okuduğunu, keyif aldığını, bir süre felsefî öğreti peşinde gittiğini söylemektedir. İkinci olarak o bir ‘ulema’ ve ‘şuara’ ailesinden gelmektedir. Kütüphanelerde, onun adını taşıyan kelam ve mantıkla ilgili bir eser bulunmaktadır. Ayrıca o, felsefenin ahlak disiplini alanında, ancak pendname geleneğinde Lütfiyye adıyla bir esere sahip bulunmaktadır. Şair-düşünürümüz, hikmete ve ilimlere bakışını bu çalışmasında ortaya koymaktadır. Onun bu eseri, bu açıdan iki kısımda değerlendirilebilir. Birincisi ilim/felsefe anlayışı ve sınıflaması, ikincisi ahlak düşüncesi. Birincisini ele alan yazımız üç bölümden oluşmaktadır. Sünbülzade’nin kimliği, felsefe ilgisi ve bilimlerle ilgili eseri, üçüncü olarak hikmet anlayışı ve ilimlere bakışı. Diğer bir ifadeyle şairimizin felsefe geleneğimiz içerisindeki yeri belirtilen başlıklar altında belirlenmeye çalışılmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Turcology Research

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.006
Atıf : 3.410
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini