Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 21
Klinik Hemşirelerinin Çalışma Saatlerinde İş Yüklerinin ve Sürelerinin Tanımlanması
2014
Dergi:  
Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma, Sağlık kuruluşlarında görev yapan klinik hemşirelerinin, bir çalışma gününde zamanlarını nasıl kullandıklarını, hasta bakımına, servis işlerine ve kişisel işlere ne kadar zaman ayırdıklarını tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji Kliniği ve Cerrahi Yoğun Bakım Ünitesinde çalışan hemşirelerden rastgele seçilen dört hemşirenin, mesai saatleri içerisindeki faaliyetleri, gözlem yöntemiyle kayıt altına alınmıştır.  Ayrıca, aynı hastanenin Tıbbi Onkoloji Kliniğinde görev yapan hemşirelerden rastgele seçilen 4 hemşireden ikisinin 8 saat; diğer ikisinin de 16 saatlik sürede “adım sayar” aracılığıyla kat ettikleri yol km cinsinden ölçülmüştür. Yapılan çalışma sonucunda; Tıbbi Onkoloji Kliniğinde, 8 saatlik çalışma diliminde hemşirelerin ortalama 4,482 km yol kat ettikleri görülmüştür. 16 saatlik çalışma diliminde ise, hemşirelerin ortalama 5,21 km yol kat ettikleri tespit edilmiştir. Cerrahi Yoğun Bakımda direkt hasta bakım ve tedavisine ayrılan sürenin (310dk.), Tıbbi Onkoloji Kliniğinde direkt hasta bakım ve tedavisine ayrılan süreden (190 dk) fazla olduğu görülmüştür. Bunda, Cerrahi Yoğun Bakımda yatan hastaların gereksinimlerinin fazla olması ve Tıbbi Onkoloji kliniğinde hastaların yanında refakatçi bulunması önemli bir etkendir. Elde edilen bulgulara göre, Tıbbi onkoloji Kliniğinde, direkt hasta bakımı ile ilgili olmayan uygulamalara ayrılan sürenin, direkt hasta bakım ve tedavisine ayrılan süreden fazla olduğu görülmüştür. Kliniklerde, hasta bakım ve tedavisine ayrılan süreyi artırmak için, hemşirelerin hasta bakım ve tedavisi dışında üslendiği işler (danışmanlık, malzeme temini, ilaç yerleştirme....vb) azaltılmalıdır. Dünya ülkelerine göre ülkemizde sayıca yetersiz olan hemşirelerin etkin ve verimli kullanılabilmesi için etkin bir kaynak yönetim sistemi kullanılmalıdır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 979
Atıf : 5.600
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini