Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 6
Depresyon Atak Sayısının Depresyon Şiddeti, Tedavi Uyumu, Stres, Kişilik, Yürütücü İşlevler ve Karar Verme ile İlişkisi
2023
Dergi:  
Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar
Yazar:  
Özet:

Majör depresif bozukluk (MDB) dünya popülasyonunu önemli düzeyde etkileyen psikiyatrik bozukluklardan bir tanesidir. Bu çalışmada MDB hastalarında atak sayısı ile depresyon şiddeti, tedavi uyumu, algılanan stres, kişilik, yürütücü işlevler ve karar verme arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemi MDB tanısı almış kişilerden oluşmaktadır. Araştırmada Beck Depresyon Envanteri (BDE), Morisky Tedavi Uyum Ölçeği (MTU), Algılanan Stres Ölçeği (ASO-14), Mizaç ve Kişilik Envanteri–Gözden Geçirilmiş Form (MKE-R), Wechsler Bellek Ölçeği-III/Harf-Sayı Dizisi Alt Testi (HSD), Wisconsin Kart Eşleme Testi (WKET), Stroop Testi TBAG Formu (STR) ve Iowa Kumar Testi (IKT) olmak üzere 8 tane ölçme aracı kullanılmıştır. Araştırma bulguları MDB’de depresyon şiddetinin atak sayısı (r=-0,051, p>0,05) ve tedavi uyumu ile ilişkili olmadığını (r=-0,082, p>0,05), ancak atak sayısı ile tedavi uyumu arasında anlamlı düzeyde ilişki olduğunu (r=-0,880, p<0,001) göstermiştir. Atak sayısı arttıkça algılanan stres düzeyinin ve tedaviye dair bilgi düzeyinin azaldığı, kişilik özelliklerinden ödül bağımlılığı ve yenilik arayışının ise arttığı görülmüştür. Yürütücü işlevler ve karar verme işlevlerinin de tekrarlayan atakları olan MDB hastalarında daha zayıf olduğu saptanmıştır. Bu çalışmada MDB'de depresyon şiddetinin atak sayısı ve tedavi uyumu ile ilişkili olmadığı görülmüş ve bu durum tekrarlayan ataklarla ilişkili diğer değişkenlerin ele alınması gerektiğini düşündürmüştür. MDB'nin yineleyici olduğu durumlarda tedaviye uyum, algılanan stres ve kişilik gibi etmenlerin yanı sıra yürütücü fonksiyonların ve karar verme davranışının da etkili olduğu ve önemle takip edilmesi gerektiği düşünülmektedir. Bu durumda MDB'nin takibinde ve tedavi sürecinde bilişsel müdahale seçeneklerinin de değerlendirilmesi gerekli görülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Relationship Of Number Of Depression Episodes With Depression Severity, Treatment Adherence, Stress, Personality, Executive Functions and Decision-making
2023
Yazar:  
Özet:

Major depressive disorder (MDD) is a psychiatric disorder that significantly affects the world population. The aim of this study was to investigate the relationship between the number of episodes and severity of depression, treatment adherence, perceived stress, personality, executive functions and decision making in MDD patients. Measurement tools including Beck Depression Inventory (BDI), Morisky Medication Adherence Scale (MMAS), Perceived Stress Scale (ASO-14), Temperament and Personality Inventory-Revised Form (TCI-R), Wechsler Memory Scale-III/Letter-Number Sequence Subtest (HSD), Wisconsin Card Sorting Test (WCST), Stroop Test TBAG Form (STR) and Iowa Gambling Taskt (IGT) were used in the study. The findings of the study showed that the severity of depression in MDD was not related to the number of episodes (r=-0.051, p>0.05) and treatment compliance (r=-0.082, p>0.05), but there was a significant relationship between the number of episodes and treatment compliance (r=-0.880, p<0.001). As the number of episodes increased, the perceived stress level and the level of knowledge about treatment decreased, whereas reward addiction and novelty seeking among personality traits increased. Executive functions and decision-making functions were also found to be weaker in MDD patients with recurrent episodes. The severity of depression in MDD was not associated with the number of episodes and medication adherence, suggesting that other variables associated with recurrent episodes should be addressed. In cases of recurrent MDD, in addition to factors such as medication adherence, perceived stress and personality, executive functions and decision-making behavior are also influential and should be closely monitored. Thus, it seems necessary to evaluate cognitive intervention options in the follow-up and treatment process of MDD.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 306
Atıf : 438
Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar