Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 8
Psikiyatri Tedavisi Alan Hastaların Tedaviye Uyumları ile Algıladıkları Sosyal Destek ve İyileşme Durumları Arasındaki İlişki
2023
Dergi:  
Online Türk Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu araştırma, ayaktan tedavi gören psikiyatri hastalarının iyileşme durumlarının algıladıkları sosyal destek ve tedaviye uyumları ile ilişkisini ve etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Bu çalışma, tanımlayıcı, kesitsel ve ilişkisel tipte bir araştırmadır. Veri toplamak için 'Hasta Bilgi Formu', 'Morisky İlaç Uyumu Ölçeği (MMAS-4)', 'İyileşme Değerlendirme Ölçeği (RAS)' ve 'Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği (MSPSS) kullanıldı. Bulgular: Katılımcıların %22,3'ünün tedavi uyumu düşüktü. Tedaviye uyum ölçeği ile RAS kişisel güven ve umut, RAS yardım isteme istekliliği ve RAS toplam puanları arasında çok boyutlu algılanan sosyal destek ölçeğinin tüm boyutları ile RAS'ın tüm alt boyutları arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler bulundu (p<0,05) ve tanının tedaviye uyum puanlarını etkilediği belirlendi (F=5,041, p<0,05). RAS toplam puanlarının tedaviye uyum üzerinde olumsuz bir etkisi vardı (β= -0,011 p<0,050). RAS toplam puanları MSPSS puanları üzerinde olumlu bir etkiye sahipti (β= 0,447 p<0,001). Sonuç: Çalışmada, iyileşme durumu arttıkça hastaların tedaviye uyumunun azaldığı ve algılanan sosyal destek arttıkça iyileşme düzeyinin arttığı bulunmuştur.

Anahtar Kelimeler:

The Relationship Between Treatment Adherence, Social Support and Recovery Status Of Patients Receiving Psychiatric Treatment
2023
Yazar:  
Özet:

Objective: This research was performed to determine the correlations and effective factors for treatment adherence with perceived social support and the recovery status of psychiatric patients receiving outpatient treatment. Materials and Methods: This study was descriptive, cross-sectional, and relational. Data collection tools used were the ‘Patient Information Form’, ‘Morisky Medication-taking Adherence Scale (MMAS-4)’, ‘Recovery Assessment Scale (RAS)’, and the ‘Multidimensional Scale of Perceived Social Support (MSPSS)’. Results: Of the participants, 22.3% had low treatment adherence. There were statistically significant correlations between the treatment adherence scale with the RAS personal confidence and hope, RAS willingness to ask for help subscales, and RAS total points between all dimensions of the multidimensional perceived social support scale and all dimensions of the RAS (p<0.05). The diagnosis was determined to affect treatment adherence points (F=5.041, p<0.05). RAS total points had a negative effect on treatment adherence (β= -0.011; p<0.050) but a positive effect on MSPSS points (β= 0.447; p<0.001). Conclusion: In the study, it was found that as recovery status increased, the patient’s adherence to treatment decreased, and as the perceived social support increased, the level of recovery (RAS) increased.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Online Türk Sağlık Bilimleri Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 447
Atıf : 720
Online Türk Sağlık Bilimleri Dergisi