Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 11
 İndirme 3
Esansiyel Hipertansiyon Tanili Hastalarin Ustbilisler, Bilissel Dikkat Kilitlenmesi ve Anksiyete Belirtilerinin İncelenmesi: Vaka-kontrol Calismasi
2023
Dergi:  
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Üstbilişsel değişkenlere odaklanan bu araştırma, hipertansiyon hastaları ve sağlıklı kontrol grubu arasında üstbilişsel inançlar, bilişsel dikkat kilitlenmesi ve anksiyete belirtilerini karşılaştırmayı amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntemler: Vaka-kontrol çalışması şeklinde dizayn edilen mevcut çalışmanın örneklemini kardiyoloji polikliniğine ardışık başvuran 128 hipertansiyon hastası ve 231 sağlıklı kontrol oluşturmaktadır. Çalışmaya dahil edilen gönüllülere sosyodemografik veri formu, Beck Anksiyete Envanteri (BAE), Üstbilişler-30 ölçeği (ÜBÖ-30) ve Bilişsel Dikkat Kilitlenmesi Ölçeği (CAS-1) uygulanmıştır. Elde edilen veriler usulüne uygun hesaplanarak istatistiki işleme tabi tutulmuştur. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen katılımcıların yaş ortalaması 51.81±8.07 yıldı ve %75.5’i (n=271) kadındı. İki çalışma grubu arasında sosyodemografik verilerin karşılaştırılmasında istatiksel olarak fark saptanmamıştır (p>0.05). Esansiyel hipertansiyon ve sağlıklı kontrol grubu arasında BAE (t=-3.700, p<0.001), ÜBÖ-30 kontrol edilemezlik ve tehlike (t=-3.587, p<0.001) ve düşünceleri kontrol ihtiyacı (t=-2.233, p=0.020) alt boyutları, CAS-1 bilişsel dikkat (t=-3.543, p<0.001), inanç (t=-2.454, p=0.015) ve toplam (t=-3.364, p<0.001) skorlarında istatiksel olarak anlamlı farklılık saptanmıştır. Sonuçlar: Mevcut çalışma, esansiyel hipertansiyon hastalarının anksiyete ve üstbiliş aktivasyonlarının daha yüksek olduğunu ortaya koymuştur. Bu sonuçların üstbilişsel süreçler ile fiziksel sorunlar arasındaki ilişkiyi ortaya koyması nedeniyle önemli olduğunu düşünüyoruz. Bununla birlikte esansiyel hipertansiyon hastalarına yönelik planlanacak terapotik müdahaleler için çalışmamızın sonuçlarının ışık tutacağı düşünülebilir.

Anahtar Kelimeler:

Investigation Of Metacognitions, Cognitive Attentional and Anxiety Symptoms In Patients Diagnosed With Essential Hypertension: A Case-control Study
2023
Yazar:  
Özet:

Objective: Focusing on metacognitive processes, this study aims to compare metacognitive beliefs, cognitive attention syndrome, and anxiety symptoms between hypertension patients and healthy control group. Materials and Methods: The sample of the present study, which was designed as a case-control study, consists of 128 consecutive patients with essential hypertension who applied to the cardiology outpatient clinic and 231 healthy controls. Sociodemographic data form, Beck Anxiety Inventory (BAI), Metacognition Questionnaire 30 (MCQ-30), and Cognitive Attentional Syndrome-1 Questionnaire (CAS-1) were applied to the volunteers included in the study. The obtained data were duly calculated and subjected to statistical processing. Results: The mean age of the participants included in the study was 51.81±8.07 years, and 75.5% (n=271) were female. No statistical difference was found between the two study groups in the comparison of sociodemographic data (p>0.05). A statistically significant difference was found in BAI (t=-3.700, p<0.001), MCQ-30 Uncontrollability and danger (t=-3.587, p<0.001), need to control thoughts (t=-2.233, p=0.020), CAS-1 cognitive attention (t=-3.543, p<0.001), belief (t=-2.454, p=0.015) and total (t=-3.364, p<0.001) scores between essential hypertension and the healthy control group. Conclusion: The present study revealed that patients with essential hypertension have higher activation of anxiety and metacognition. We think that these results are important because they reveal the relationship between metacognitive processes and physical problems. However, it can be thought that the results of our study will shed light on the therapeutic interventions to be planned for essential hypertension patients.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 413
Atıf : 173
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini