Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 14
Tohumlarda Biyo-priming Uygulaması: Tarımsal Üretimde Sürdürülebilir Stres Yönetimi İçin Doğa Dostu Bir Yaklaşım
2023
Dergi:  
ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Tohumlar, birçok bitki türünün neslini devam ettirebilmesinin tek yoludur. Bu nedenle tüm dünyada sürdürülebilir bir tarımsal üretim için tohum çok önemli bir rol oynamakla birlikte gıda güvenlik zinciri büyük oranda yüksek kalitede tohuma bağlı olarak gerçekleşmektedir. Bu nedenle, tohumların çevreyle dost doğal yollarla kalitesini korumak çok önemlidir. Tarımsal üretimde tohumların toprakla buluşmasından itibaren bitkilerin çok sayıda stres faktörüne maruz kalması, tarımsal üretim ve gıda güvenlik zincirinin önündeki en önemli engeldir. Stres, bitkilerin fizyolojik fonksiyonlarında değişikliklere neden olmakta, bu da bitki büyümesinde gerilemeye ve düşük tarımsal verime yol açmaktadır. Tohumlarda çimlenmeyi, fide canlılığını ve çeşitli stres faktörlerine karşı dayanıklılığı artırmak için farklı tohum astarlama yöntemleri kullanılmaktadır. Bu yöntemlerden biri olan biyo-priming ile tohum astarlaması, tohumların fizyolojik fonksiyonlarını geliştirmek için faydalı biyolojik ajanların kullanımına dayanan uygulaması kolay bir tekniktir. Bu teknik toprak verimliliğini arttırılmasına, toprak-su kirliliğinin azaltılmasına katkıda bulunmakta ve agro-ekolojik dengenin yeniden sağlanmasına yardımcı olmaktadır. Biyo-priming tekniği ile tohum astarlaması uygulamasının sade, basit ve ekonomik olması, tarımsal üretime ve çevreye olumlu katkılarından dolayı da birden fazla öne çıkan özelliği ile son zamanlarda artan bir ilgi görmektedir. Bu derleme makalede, sürdürülebilir tarıma ulaşmanın yolunda iyi bir ekosistemin oluşturulmasının önemli bir bileşeni olarak düşünülen biyo-priming tekniği ile mikrobiyal tohum astarlanması incelenecektir.

Anahtar Kelimeler:

Bio-priming Application In Seeds: A Nature-friendly Approach For Sustainable Stress Management In Agricultural Production
2023
Yazar:  
Özet:

Seeds serve as the primary means for the survival of numerous plant species. Consequently, their pivotal role in ensuring sustainable agricultural production worldwide cannot be overstated. The integrity of the food security chain significantly relies on the availability of high-quality seeds. Thus, preserving seed quality through eco-friendly methods is paramount. Throughout agricultural production, plants encounter various stressors from the moment seeds meet the soil. These stress factors pose significant hurdles to agricultural productivity and food safety chains. Stress induces physiological changes in plants, hindering growth and lowering agricultural output. Diverse seed priming techniques are employed to enhance seed germination, seedling viability, and resilience against a multitude of stressors. Among these methods, bio-priming stands out as a straightforward approach that utilizes beneficial biological agents to enhance seed physiological functions. Bio-priming techniques not only foster increased soil fertility but also aid in curbing soil and water pollution, thereby contributing to reinstating agro-ecological balance. Given its simplicity, cost-effectiveness, and positive impact on agricultural production and the environment, the practice of seed priming using bio-priming techniques has garnered considerable attention. This review article will explore microbial seed treatment through the bio-priming technique, acknowledged as a crucial element in cultivating a conducive ecosystem toward achieving sustainable agriculture.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 503
Atıf : 1.794
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini