User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 44
 Downloands 18
Tarık Buğra'nın “Küçük Ağa” Romanında Millî Ülkünün Sembolik Yüzü: Küçük Ağa
2020
Journal:  
Söylem Filoloji Dergisi
Author:  
Abstract:

Öz Ulusların/toplumların sosyokültürel yapısındaki değişimler/dönüşümler, Edebî eserlerine yansır. Türk edebiyatı da bu bağlamda sanatın yansıtıcı rolünü simgeleyen örnekleri içerir. Özellikle Cumhuriyet dönemi Türk romanı, yakın dönem tarihinden ve Anadolu insanından beslenen yapısıyla büyük bir dönüşümün referansında şekillenir bu durum, 1920’lerde başlayan ve günümüze kadar devam eden memleket edebiyatı gibi yeni bir ekole zemin hazırlar. 1950’den sonra bu ekole, Tarık Buğra da katılır. Tarık Buğra, Millî mücadelenin toplum hafızasındaki etkisini farklı bakış açısıyla yansıtır. Küçük Ağa, bu durumun sembolik açılımıdır. Küçük Ağa, kültürel açıdan değişen zihniyetin, metaforik boyutta aktarımıdır yazar, İmparatorluğun intihaya sürüklenen durumuna karşı istikbalini önceleyen insanı, başkişi Küçük Ağa’nın şahsında anlatır. Millî Mücadelenin edebiyata yansımaları bağlamında değerlendirdiğimiz bu çalışmamızı, başkişinin yaşadığı süreci referans alarak iki ana bölümde inceledik. Birinci bölümde padişah ve hilafet kavramlarının kişileşmiş yüzünü, ikinci bölümde ise millî ülküyü referans alarak var olma savaşı veren Türk toplumunun yaşama iradesini ele aldık

Keywords:

The Symbolic Face of the National Country in the Roman "Little Network" of Tarık Buğra: The Little Network
2020
Author:  
Abstract:

The changes in the social and cultural structure of the nations/societies are reflected in their literary works. Turkish literature also contains examples that symbolize the reflective role of art in this context. Specifically the Turkish novel of the Republic period is shaped in a reference to a great transformation with its structure from the recent history and the Anadolu people; this situation prepares a new ecoleum ground, such as the native literature that began in the 1920s and continues until today. After the 1950s, this school also joins the Tarık Buğra. It reflects the influence of national struggle on the memory of society from a different perspective. The small network is the symbolic opening of this situation. The small network is the translation of the mentality changing culturally, metaphorically; the author describes the person who predicts his stability against the state of the empire being pushed for suicide, the other in the person of the small network. This study we evaluated in the context of the literary reflections of the National Struggle, we referred to the process of the other person in two main sections. In the first part we discussed the personalised face of the concepts of padişah and hilafet, and in the second part we refer to the national country and the will of the Turkish society to live in the war of existence.

Keywords:

Tarik Bugra Romaninda Milli Ulkunun Sembolik Yuzu: Kucuk Aga
2020
Author:  
Abstract:

Ulusların/toplumların sosyokültürel yapısındaki değişimler/dönüşümler, Edebî eserlerine yansır. Türk edebiyatı da bu bağlamda sanatın yansıtıcı rolünü simgeleyen örnekleri içerir. Özellikle Cumhuriyet dönemi Türk romanı, yakın dönem tarihinden ve Anadolu insanından beslenen yapısıyla büyük bir dönüşümün referansında şekillenir; bu durum, 1920’lerde başlayan ve günümüze kadar devam eden memleket edebiyatı gibi yeni bir ekole zemin hazırlar. 1950’den sonra bu ekole, Tarık Buğra da katılır. Tarık Buğra, Millî mücadelenin toplum hafızasındaki etkisini farklı bakış açısıyla yansıtır. Küçük Ağa, bu durumun sembolik açılımıdır. Küçük Ağa, kültürel açıdan değişen zihniyetin, metaforik boyutta aktarımıdır; yazar, İmparatorluğun intihaya sürüklenen durumuna karşı istikbalini önceleyen insanı, başkişi Küçük Ağa’nın şahsında anlatır. Millî Mücadelenin edebiyata yansımaları bağlamında değerlendirdiğimiz bu çalışmamızı, başkişinin yaşadığı süreci referans alarak iki ana bölümde inceledik. Birinci bölümde padişah ve hilafet kavramlarının kişileşmiş yüzünü, ikinci bölümde ise millî ülküyü referans alarak var olma savaşı veren Türk toplumunun yaşama iradesini ele aldık.

Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles
Söylem Filoloji Dergisi

Field :   Filoloji

Journal Type :   Ulusal

Metrics
Article : 456
Cite : 370
Söylem Filoloji Dergisi