Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 59
 İndirme 5
Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde Akut Periton Diyalizi Kullanımı ve Sonuçları
2020
Dergi:  
Journal of Contemporary Medicine
Yazar:  
Özet:

Öz:  Amaç: Akut periton diyalizi (APD) yapılan yenidoğanların altta yatan nedenlerini ve sonuçlarını değerlendirmek Gereç ve Yöntem: APD yapılan hastaların çoğunda akut böbrek yetmezliği (ABY)  (n=21, %70) ve sepsis-dirençli metabolik asidoz (n=5, %16.7) vardı. ABY'nin diğer nedenleri renal agenezi (n=2, %9.5), perinatal asfiksi (n=4,%19), multikistik displastik böbrek (n=3, %13.3) ve konjenital kalp hastalığı (n=4, %19) idi. Ortalama diyaliz süresi 7.8±9.3 gün idi. En sık görülen komplikasyonlar kateter tıkanıklığı (n=8, %34.8) ve kateter girişinden sızıntı (n=5, %21.7) idi. Mortalite oranı % 70 idi; 8 hasta (%38) APD sürecinde altta yatan hastalıklar nedeniyle öldü. Hayatta kalan 9 hastanın izlemi sırasında 3 hasta (%33.3) tam remisyon gösterdi, ancak kalan 6 hastada kronik böbrek yetmezliği, altta yatan metabolik hastalıklarına yönelik klinik bulgular devam etti. Bulgular: APD yapılan hastaların çoğunda akut böbrek yetmezliği (ABY)  (n=21, %70) ve sepsis-dirençli metabolik asidoz (n=5, %16.7) vardı. ABY'nin diğer nedenleri renal agenezi (n=2, %9.5), perinatal asfiksi (n=4,%19), multikistik displastik böbrek (n=3, %13.3) ve konjenital kalp hastalığı (n=4, %19) idi. Ortalama diyaliz süresi 7.8±9.3 gün idi. En sık görülen komplikasyonlar kateter tıkanıklığı (n=8, %34.8) ve kateter girişinden sızıntı (n=5, %21.7) idi. Mortalite oranı % 70 idi; 8 hasta (%38) APD sürecinde altta yatan hastalıklar nedeniyle öldü. Hayatta kalan 9 hastanın izlemi sırasında 3 hasta (%33.3) tam remisyon gösterdi, ancak kalan 6 hastada kronik böbrek yetmezliği, altta yatan metabolik hastalıklarına yönelik klinik bulgular devam etti. Tartışma: APD yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde sıklıkla kullanılan tedavi şeklidir. Peritonit gibi hayatı tehdit eden komplikasyonları olsa da, bu tür komplikasyonlar nispeten daha az yaygındır. APD ihtiyacı için erken tanıma ve erken APD işleminin başlaması bu hastalarda mortalitenin azalmasına katkıda bulunabilir.

Anahtar Kelimeler:

The use and results of acute peritoneal dialytic in the newborn intensive care unit
2020
Yazar:  
Özet:

Purpose: to evaluate the underlying causes and consequences of newborns undergoing acute peritoneal dialyse (APD). Method: This retrospective analysis included a total of 30 newborn babies performed in APD in the newborn intensive care unit between January 2015 and December 2017. Demographic, clinical, laboratory and microbiological data were obtained from the hospital records. Results: Most patients with APD had acute kidney failure (ABY) (n=21,70%) and sepsis-resistant metabolic acidosis (n=5,16.7%) Other causes of ABY were renal agenesis (n=2, 9.5 percent), perinatal asphyxia (n=4, 19 percent), multicistic dysplastic kidney (n=3, 13.3 percent) and congenital heart disease (n=4, 19 percent). The average dialytic time was 7.8±9.3 days. The most common complications are catheter obstruction (n=8, 34%. 8) and the discharge from the catheter entrance (n=5, 21.7%) was. The mortality rate was 70 percent; 8 patients (38 percent) died from underlying diseases during the APD process. During the monitoring of 9 surviving patients, 3 patients (33.3%) showed full remission, but in the remaining 6 patients chronic renal failure, the clinical findings of underlying metabolic diseases continued. The result: APD is a form of treatment that is frequently used in newborn intensive care units. Although there are life-threatening complications such as peritonitis, such complications are relatively less common. Early recognition of the need for APD and early start of the APD process can contribute to a decrease in mortality in these patients.

0
2020
Yazar:  
Özet:

Amaç: Akut periton diyalizi (APD) yapılan yenidoğanların altta yatan nedenlerini ve sonuçlarını değerlendirmek. Metod: Bu retrospektif analiz Ocak 2015 – Aralık 2017 tarihleri arasında yenidoğan yoğun bakım ünitesinde APD yapılan toplam 30 yenidoğan bebeği  içermiştir. Demografik, klinik, laboratuvar ve mikrobiyolojik veriler hastane kayıtlarından elde edildi. Sonuçlar: APD yapılan hastaların çoğunda akut böbrek yetmezliği (ABY)  (n=21, %70) ve sepsis-dirençli metabolik asidoz (n=5, %16.7) vardı. ABY'nin diğer nedenleri renal agenezi (n=2, %9.5), perinatal asfiksi (n=4,%19), multikistik displastik böbrek (n=3, %13.3) ve konjenital kalp hastalığı (n=4, %19) idi. Ortalama diyaliz süresi 7.8±9.3 gün idi. En sık görülen komplikasyonlar kateter tıkanıklığı (n=8, %34.8) ve kateter girişinden sızıntı (n=5, %21.7) idi. Mortalite oranı % 70 idi; 8 hasta (%38) APD sürecinde altta yatan hastalıklar nedeniyle öldü. Hayatta kalan 9 hastanın izlemi sırasında 3 hasta (%33.3) tam remisyon gösterdi, ancak kalan 6 hastada kronik böbrek yetmezliği, altta yatan metabolik hastalıklarına yönelik klinik bulgular devam etti. Sonuç: APD yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde sıklıkla kullanılan tedavi şeklidir. Peritonit gibi hayatı tehdit eden komplikasyonları olsa da, bu tür komplikasyonlar nispeten daha az yaygındır. APD ihtiyacı için erken tanıma ve erken APD işleminin başlaması bu hastalarda mortalitenin azalmasına katkıda bulunabilir.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Journal of Contemporary Medicine

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.263
Atıf : 1.255
Journal of Contemporary Medicine