Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 19
 Görüntüleme 11
 İndirme 1
Corona Virüslü Hastalara Bakım Veren Hemşirelerde Depresyon, Anksiyete ve Stres Düzeyinin Belirlenmesi
2021
Dergi:  
Ankara Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Corona virüslü hastalara bakım veren hemşirelerde depresyon, anksiyete ve stres düzeyinin belirlenmesi çalışmanın amacıdır. Örneklem ve Yöntem: Eylül 2020 tarihinde gerçekleştirilen tanımlayıcı nitelikteki araştırmanın evrenini, Bilecik Devlet Hastanesi’nde corona virüslü (Covid-19) hastalara bakım veren hemşireler oluşturdu. Örneklemi ise, veri toplama sürecinde ulaşılabilen, araştırmaya katılmayı gönüllü olarak kabul eden, 18 yaş üstü, karar verme yetisine sahip, herhangi bir psikolojik hastalığı olmayan, herhangi bir psikolojik ilaç kullanmayan, corona virüslü hastalara bakım veren 70 hemşire oluşturdu. Araştırmada Tanılama Formu ve Depresyon, Anksiyete, Stres Ölçeği (DASS 21) kullanıldı. Veriler tanımlayıcı testler ve karşılaştırmalı istatistik yöntemler kullanılarak değerlendirildi. Önemlilik düzeyi p<0.05 kabul edildi. Bulgular: Araştırmaya katılan hemşirelerin yaş ortalaması 30.9±7.6 (20-46) yıl idi. Katılımcıların %80’ini (n=56) kadın, %52.9’u (n=37) evli, %60’ı(n=42) üniversite mezunu, %40’ı (n=28) 10 yıl ve üzerinde mesleki deneyime sahipti. Hemşirelere uygulanan DASS-21 ölçeğinden alınan toplam puan ortalamaları depresyon alt boyutunda 11.39±4.46,anksiyetealt boyutunda 14.13±3.74 ve stres alt boyutunda 14.01±3.70 olarak belirlenmiştir. Buna göre katılımcıların %37.1’inin (n=26) çok ileri düzeyde depresyonve %85.7’sinin (n=60) çok ileri düzeydeanksiyete,%41.4’ünün (n=29) ileri düzeyde stres belirtisi yaşadığı saptanmıştır. Sonuç: Corona virüslü hastalara bakım veren hemşirelerde depresyon, anksiyete ve stres belirtilerinin yüksek düzeylerde olduğu bulgulanmıştır. Bu faktörler verilen bakım hizmetinin kalitesini de etkileyebilir. Sağlık Bakanlığı Covid-19 psikososyal destek hizmeti, korona virüs pandemisinde online ruhsal destek programı (KORDEP) gibi güçlendirme programlarının sağlık çalışanlarına tanıtımının arttırılması ve önerilmesi faydalı olacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Determination Of Depression, Anxiety and Stress Levels Among Nurses Caring For Corona Virus Patients
2021
Yazar:  
Özet:

Aim: The aim of the study is to determine the level of depression, anxiety and stress in nurses who care for patients with Corona virus. Subject and Methods: The population of the descriptive study, which was carried out in September 2020, consisted of nurses who care for patients with corona virus (Covid-19) at Bilecik State Hospital. The sample consisted of 70 nurses who can be reached during the data collection process, who voluntarily agree to participate in the study, are over 18 years old, have decision-making ability, do not have any psychological illness, do not use any psychological medication, and provide care to patients with corona virus. Diagnostic Form and Depression, Anxiety, Stress Scale (DASS 21) were used in the study. Data were evaluated using descriptive tests and comparative statistical methods. The significance level was accepted as p<0.05. Results: The mean age of the nurses participating in the study was 30.9±7.6 (20-46) years. 80% (n=56) of the participants were women, 52.9% (n=37) were married, 60% (n=42) were university graduates, 40% (n=28) had 10 years or more professional experience. he had. The total score averages obtained fromthe DASS-21 scale applied to the nurses; It was determined as 11.39±4.46 in the depression sub-dimension, 14.13±3.74 in the anxiety sub-dimension, and 14.01±3.70 in the stress subdimension. Accordingly, it was determined that 37.1% (n=26) of the participants experienced very severe depression, 85.7% (n=60) experienced very severe anxiety, and 41.4% (n=29) experienced severe stress symptoms. Conclusion. It has been found that the symptoms of depression, anxiety and stress are at high levels in nurses who care for patients with Corona virus. All these factors can also affect the quality of care provided. It would be beneficial to increase the promotion and recommendation of empowerment programs such as the Ministry of Health's Covid-19 psychosocial support service and the Online Spiritual Support Program in the Corona Virus Pandemic (KORDEP).

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Ankara Sağlık Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 216
Atıf : 1.284
Ankara Sağlık Bilimleri Dergisi