Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 13
 İndirme 5
İnmeli Hastalara Bakım Verenlerde Bakım Yükü, Anksiyete ve Depresyon Düzeyinin İncelenmesi
2023
Dergi:  
Sağlık Akademisyenleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Giriş ve Amaç: Araştırmanın amacı inmeli hastalara bakım verenlerde bakım yükü, anksiyete ve depresyon düzeyinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın verileri 150 inmeli hastalara bakım verenler ile yapılmış olup Mayıs-Aralık 2020 tarihleri arasında yürütülmüştür. Veriler Bakım veren bilgi formu, Beck Depresyon, Beck Anksiyete Ölçeği, Bakım Verme Yükü Ölçeği, Lawton ve Brody’nin Enstrümental Günlük Yaşam Aktiviteleri ve Katz’ın Günlük Yaşam Aktiviteleri Ölçeği ile toplanmış olup tanımlayıcı-kesitsel türde planlanmıştır. Veri analizinde SPSS 25.0 programı kullanılıp, gerekli etik onay ve izin alınmıştır. Bulgular: Bakım verenlerin %59.30’ü kadın, yaş ortalamaları 40.00±10.70 bulunmuş olup bakım yükü puan ortalaması 56.20±14.70 saptanmıştır. Bakım verenlerin %29.30’ünde orta düzeyde anksiyete, %32.00’sinde orta düzeyde depresif belirtiler görülmüştür. Bakım verenlerin sosyodemografik özellikleri anksiyete ve depresyon düzeyi ile karşılaştırıldığında, eğitim, çalışma, sağlık durumu, cinsiyet ve fiziksel sorun varlığı arasında anlamlı farklılık bulunmuştur (p<0.05). Bakım verme yükü ile bakım verenlerin yaşı, anksiyete ve depresyon düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p<0.05). Sonuç: Araştırma sonucunda, sosyal güvencesi olmayanların, evlilerin, bakımda yaşadığı sorunların üstesinden gelemeyenlerin, alkol/sigara kullanımı artanların bakım yükü, eğitim durumu lise ve altı olanların, çocuk sahibi olanların, kadınların, sağlık durumu orta ve kötü olanların, çalışmayanların anksiyete düzeyleri, ilaç kullanan ve kronik hastalığı olanların bakım yükü, anksiyete ve depresyon düzeyleri yüksek bulunmuştur. Bu çalışmanın sonuca göre inmeli hastalara bakım verenlerin anksiyete, depresyon ve bakım yüklerinin azaltılmasına yönelik bireysel, kurumsal ve toplumsal düzeyde stratejiler planlanması önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

The examination of the level of care burden, anxiety and depression in those who care for inflamed patients
2023
Yazar:  
Özet:

Introduction and Purpose: The purpose of the study is to study the care burden, anxiety, and depression levels in patients who should take care of them. Tools and Methods: The data of the study was done with 150 infected patients care providers and was carried out between May and December 2020. The data is collected with the care form of information, Beck Depression, Beck Anxiety Scale, Care Weight Scale, Lawton and Brody’s Instrumental Daily Life Activities and Katz’s Daily Life Activities Scale, and is planned in a characteristic-specific type. Data analysis uses the SPSS 25.0 program and has the necessary ethical approval and permission. Results: 59.30% of caregivers were women, the average age was 40.00±10.70 and the average weight of caregivers was 56.20±14.70. 29% of the caregivers. In 30, anxiety was moderate and depression symptoms were moderate in 32.00%. The sociodemographic characteristics of nurses compared to the level of anxiety and depression, there was a significant difference between education, work, health, gender and the presence of physical problems (p<0.05). There has been a significant relationship between the care burden and the age, anxiety and depression levels of the caregivers (p<0.05). Results: The research found that those who have no social security, married, who can’t overcome the problems in care, who have increased alcohol/smoking, who have high school and high school, who have children, women, who have moderate and poor health, who do not work, who use drugs and who have chronic illness, have high care burden, anxiety and depression levels. According to this study, it is recommended to plan strategies at the individual, corporate and social level to reduce the anxiety, depression and care burden of the patient care providers.

Anahtar Kelimeler:

0
2023
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Sağlık Akademisyenleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 408
Atıf : 1.491
Sağlık Akademisyenleri Dergisi