Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 20
Septik Şok ile İzlenen Hastalarda, Plazma Kortizol Düzeyinin ve Steroid Tedavisinin Mortalite Üzerine Etkileri
2015
Dergi:  
Gazi Medical Journal
Yazar:  
Özet:

Amaç: Vazopressör tedaviye yanıtsız septik şoktaki hastalarda steroid tedavisiyle hemodinamik yanıtın düzeldiği gösterilmiş olup; bu durum kritik hastalık ilişkili adrenal yetmezlik olarak adlandırılmıştır. Bu nedenle sıvı ve vasopressör tedavisine yanıtsız septik şokta steroid tedavisi birçok çalışmada ve uluslararası kılavuzlarda yerini almıştır. Bu çalışmada septik şok ile izlenen hastalarda plazma kortizol düzeyleri ve steroid tedavisinin yoğun bakım mortalitesi üzerine etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Şubat 2008‐ Ekim 2010 tarihleri arasında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Yoğun Bakım Ünitesi’nde septik şok tanısı ile izlenmiş hastalar retrospektif olarak incelendi. Şok başlangıcında kortizol düzeyi bakılan ve steroid başlanan hastalar çalışma grubu olarak alındı. Yaşları, cinsiyetleri, yoğun bakım ünitesinde yatış süreleri,  mekanik ventilasyon ihtiyacı,  Akut Fizyoloji ve Kronik Sağlık Değerlendirmesi (APACHE)II skoru ve Glasgow koma skoru, albümin, C reaktif protein(CRP), spot kan şekeri değerleriyle günlük insülin dozları kaydedildi. Sonlanım noktaları olarak şoktan çıkış, yoğun bakım kalış süresi ve mortalite seçildi. Bulgular: Toplam 91 hasta çalışmaya alındı. Hastalar plazma kortizolü ≤15µg/dL olanlar ve >15µgr/dL olanlar olarak iki gruba ayrıldı.Hastaların 22’sinde (%24,2)   plazma   kortizol   düzeyi   ≤15µg/dL   idi.   İki   grup karşılaştırıldığında  demografik  veriler  açısından  istatiksel  fark  yoktu.  Ancak yoğun bakım mortalite oranı, steroid tedavisinden bağımsız şekilde, plazma kortizol değeri >15µg/dL olan grupta istatiksel olarak anlamlı şekilde yüksek saptandı. Hastalar steroid tedavisi alıp almamaları açısından kıyaslandı. Sağkalım açısından farklılık gözlenmezken steroid alan grubun yoğun bakım kalış süreleri daha kısa bulundu. Sonuç: Plazma kortizol düzeyi >15µg/dL olan septik şoklu hastalarda yoğun bakım mortalitesi, ≤15µg/dl olan hastalara göre daha yüksek bulundu. Steroid tedavisi yoğun bakım yatış süresini kısaltmaktaydı.

Anahtar Kelimeler:

In patients monitored by septic shock, the effects of plasma cortisol levels and steroid therapy on mortality
2015
Yazar:  
Özet:

Objective: In patients with unreacted septic shock to vasopressor treatment, the hemodynamic response with steroid treatment has been shown to improve; this condition is called adrenal insufficiency associated with critical disease. Therefore, non-response to the fluid and vasopressor treatment, septic shock steroid therapy has taken place in many studies and international guidelines. This study aims to investigate the effects of plasma cortisol levels and steroid therapy on intensive care mortality in patients monitored with septic shock. Instruments and Methods: Between February 2008 and October 2010 patients with septic shock diagnosis in the Internal Disease Intensive Care Unit of the University of Gazi Medical Faculty were examined retrospectively. At the start of the shock, the cortizol levels were considered and the steroid started as a patient working group. The age, gender, periods of stay in the intensive care unit, mechanical ventilation needs, acute physiology and chronic health assessment (APACHE)II score and Glasgow coma score, albumin, C reactive protein(CRP), spot blood sugar values were recorded, daily insulin doses were recorded. The final points were chosen as shock output, intensive care stay time and mortality. A total of 91 patients were taken to the study. Patients were divided into two groups as those with plasma cortisol ≤15μg/dL and those with >15μgr/dL.In 22 patients (24.2%), the plasma cortisol level was ≤15μg/dL.   There was no statistical difference in terms of demographic data compared to the two groups. However, the intensive care mortality rate was statically significantly high, regardless of steroid treatment, in the group with plasma cortisol value >15μg/dL. Patients were compared in terms of whether they were taking steroid treatment or not. While there was no difference in retention, the group of steroids found a shorter intensive care stay time. Result: In patients with septic shock with plasma cortisol levels >15μg/dL, the intensive care mortality was higher than in patients with ≤15μg/dL. Steroid treatment was to shorten the intensive care period.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Gazi Medical Journal

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.186
Atıf : 523
Gazi Medical Journal