Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 39
 İndirme 11
İktisadi Kalkınma Penceresinden D-8 Ülkeleri
2021
Dergi:  
Ekonomi İşletme Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada, D-8 ülkelerinin kalkınma düzeyleri büyüme merkezli, insan merkezli, çevre merkezli ve finansal gelişme ölçütleri doğrultusunda somutlaştırılmaya çalışılmıştır. 1997’den günümüze gelindiğinde, Bangladeş, Nijerya ve Pakistan düşük gelir grubundan, alt-orta gelir grubuna, Endonezya ve İran alt-orta gelir grubundan üst-orta gelir grubuna yükselmiştir. Mısır alt-orta gelir Malezya ve Türkiye ise üst-orta gelir grubunda kalmaya devam etmiştir. 1997-2018 arasında sınai üretimin toplam katma değerdeki payı Endonezya, İran, Malezya, Nijerya ve Türkiye’de azalmış Mısır’da sabit kalmış Bangladeş ve Pakistan’da ise artmıştır. İmalat sanayi üretiminin toplam katma değerdeki payı da sınai üretime benzer bir seyir izlemiştir. 1997-2018 arasında Nijerya haricindeki D-8 ülkeleri insani kalkınma düzeylerini bir üst seviyeye yükseltmeyi başarmıştır. Bangladeş ve Pakistan düşük insani kalkınma düzeyinden orta insani kalkınma düzeyine terfi etmiştir. Mısır, Endonezya ve İran orta insani kalkınma düzeyinden yüksek insani kalkınma düzeyine geçebilmiştir. Malezya yüksek insani kalkınma düzeyinden çok yüksek insani kalkınma düzeyine yükselmiş Türkiye ise, orta insani kalkınma düzeyinden çok yüksek insani kalkınma düzeyine sıçramıştır. D-8 ülkelerinin Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarını gerçekleştirme performanslarının yaklaşık %50 ila %70 arasında değiştiği gözlenmektedir. Şu an için, sürdürülebilir kalkınma liginde İran, Malezya ve Türkiye ortanın üstünde yer almakta Mısır tam ortada, Endonezya, Bangladeş, Pakistan ve Nijerya ise ortanın altında yer bulmaktadır. Finansal kurumların ve finansal piyasaların gelişimi açısından D-8 ülkeleri arasında Malezya ve Türkiye’nin iyi konumda oldukları görülmektedir. 1997-2018 arası finansal gelişme seyri açısından bakıldığında, Mısır, Endonezya ve Pakistan dışında kalan ülkelerde finansal gelişme endeks değerinin istikrarlı bir artış trendi gösterdiği gözlenmektedir.

Anahtar Kelimeler:

D-8 countries from the Economic Development Window
2021
Yazar:  
Özet:

In this study, the development levels of the D-8 countries were attempted to be concretized according to growth-centered, human-centered, environment-centered and financial development standards. From 1997 to today, Bangladesh, Nigeria and Pakistan have risen from the low-income group to the low-income group, Indonesia and Iran from the low-income group to the high-income group. Egypt is under-medium, while Malaysia and Turkey remain in the top-medium income group. Between 1997 and 2018, the share of industrial production in total added value has decreased in Indonesia, Iran, Malaysia, Nigeria and Turkey; it has remained stable in Egypt; it has increased in Bangladesh and Pakistan. The share of the total added value of the manufacturing industry has also followed a journey similar to the industrial production. Between 1997 and 2018, the D-8 countries, except Nigeria, managed to raise their human development levels to a high level. Bangladesh and Pakistan have advanced from low human development to medium human development. Egypt, Indonesia and Iran have been able to move from the middle human development level to the high human development level. Malaysia has risen from the high level of human development to the very high level of human development, while Turkey has jumped from the middle level of human development to the very high level of human development. The performance of the D-8 countries in achieving the United Nations Sustainable Development Goals varies from about 50% to 70%. Currently, Iran, Malaysia and Turkey are in the middle of the sustainable development league; Egypt is in the middle, and Indonesia, Bangladesh, Pakistan and Nigeria are in the middle. In terms of the development of financial institutions and financial markets, it is seen that Malaysia and Turkey are in good position among the D-8 countries. In terms of the financial development course between 1997-2018, it is observed that in countries outside Egypt, Indonesia and Pakistan, the value of the financial development index shows a stable growth trend.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Ekonomi İşletme Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 167
Atıf : 482
Ekonomi İşletme Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Dergisi