Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 17
 İndirme 2
YOMRA-KAYABAŞI MASİF Cu-Zn CEVHERİNDEN FLOTASYON İLE Cu KONSANTRESİ ÜRETİMİNİN ARAŞTIRILMASI
2008
Dergi:  
Journal of Scientific Reports-A
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada, Trabzon-Yomra-Kayabaşı Cu-Zn Masif cevherinin flotasyon yöntemi ile bakır konsantresi üretilebilirliği araştırılmıştır. Yapılan mineralojik incelemeler sonucunda cevherin kovellin, kalkozin, bornit, fahlers, sfalerit, pirit, enarjit, tetrahedrit, kalkopirit ve galen gibi cevher minerallerinden ve barit, kalsit ve diğer silikatlı gang minerallerinden oluştuğu belirlenmiştir. Bakır mineralleri çoğunlukla pirit ve sfalerit ile birlikte kenetli olarak ve bu mineraller içerisinde küçük boyutlu saçınımlar şeklinde bulunmaktadır. Seçimli olarak bakır konsantresi üretimi için yapılan flotasyon testlerinde; öğütme boyutu, köpük alma süresi, toplayıcı ve bastırıcı konsantrasyonları ile karıştırma hızının etkileri incelenmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda seçimli flotasyon yöntemiyle yüksek tenör ve verim değerleri ile bakır konsantresi üretimi sağlanamamıştır. Yeterli serbestleşmenin olmaması ve cevher içerisindeki ikincil bakır minerallerinin ortama Cu iyonları vermesi flotasyonu olumsuz etkilemektedir. Yeterli serbestleşme için daha ince boyutlara öğütme sonrasında ince boyutlarda etkin olarak çalışan flotasyon teknikleri ile araştırmalar yapılmadır. Toplu konsantre üretiminde olumlu sonuçlar elde edilmesine rağmen cevher içerisinde arsenikli bakır minerallerinin varlığı bu konsantrelerin değerlendirilmesinde sorun olabilir. Bu nedenle cevherin hidrometalurjik yöntemlerle değerlendirilmesi düşünülmelidir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Journal of Scientific Reports-A

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Mühendislik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 764
Atıf : 1.277
Journal of Scientific Reports-A