Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 46
 İndirme 18
Eskişehir Bastnasit Cevherinde Bulunan Toryumun Zenginleştirilmesi
2019
Dergi:  
Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mühendislik Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma, Eskişehir ili Sivrihisar ilçesi sınırları içinde bulunan ve ülkemiz ekonomisi açısından oldukça büyük bir öneme sahip olan nadir toprak element içerikli bastnasit cevherinde bulunan toryumun flotasyon işlemi ile seçici olarak cevherden ayırdıktan sonra çözelti ortamında zenginleştirilmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmanın ilk aşamasında temin edilen cevher örnekleri elek işlemine tabi tutulmuş, bu sayede numune homojenleştirilmiş ve flotasyon işlemine uygun tanecik boyutuna getirilmiştir (0.142 mm). Bu işlemden sonra cevherin bileşen analizi gerçekleştirilmiş ve bunun sonucunda cevher içerisinde bulunan toryum, seryum ve lantan gibi nadir toprak elementlerinin miktarları tespit edilmiştir. Çalışmanın devamında cevher içerisinde bulunan toryumu flotasyon işlemi ile cevher yapısından ayırmak ve zenginleştirmek amaçlanmıştır. Bu çalışmanın en önemli tarafı ise flotasyondan önce cevherin kristal yapısını değiştirerek belli bir tanecik boyutunda serbestleşme derecesini sağlamak ve daha sonra elde edilen örneğin flotasyonla toryum içeriğini ana mineralden yüksek verimle ayırmak olmuştur. Cevherin kristal yapısını değiştirerek belli bir boyutta serbestleşme derecesini arttırmak amacıyla yaptığımız işlem sülfürleme işlemidir. Bu amaçla yapılan deneylerde sülfürleme işlemine sıcaklık, süre ve H2S miktarının etkisi, flotasyon verimine ise pH, toplayıcı miktarı, pülp yoğunluğu ve bazı canlandırıcı ve bastırıcı reaktiflerin etkisi incelenmiş olup,tespit edilen optimum koşullarda cevher içerisinde bulunan toryumun flotasyon verimi %95, olarak tespit edilmiştir. Bu şekilde elde edilen konsantrede toryum tenörü % 0,019’dan % 0,37’lere kadar çıktığı tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

The Wealth Of The Toryum In The Ancient Bastnasit Cave
2019
Yazar:  
Özet:

This study was carried out with the aim of enriching the thoryum found in the rare land element containing bastnasit cave, which is located within the boundaries of the Eskişehir or Sivrihisar district and has a very large importance in terms of our country’s economy, with the floating process selectively separated from the cave. In the first phase of the study, the samples of cave supplied were handmade, thus the sample was homogenized and brought to a tank size suitable for the floating process (0.142 mm). After this process, the component analysis of the cave was carried out and as a result, the amounts of rare soil elements, such as toryum, serum and lantan, found in the cave were identified. The continuation of the work is aimed at separating and enriching the toryum inside the cave with the floating process from the cave structure. The most important part of this study was to ensure the freezing degree in a certain tank size by changing the crystal structure of the cabbage before floating and then to distinguish the toryum content from the main mineral with high efficiency, for example, by floating. The process that we do with the aim of increasing the degree of liberation in a certain size by changing the crystal structure of the cave is the sulfuring process. In these experiments, the effect of temperature, time and H2S quantity on the sulfurization process, the pH, the quantity of the collector, the pulp intensity and the effect of some revitalizing and suppressing reactors on the floating output, and the floating output of the thorium in the cave in the optimal conditions identified, was identified as 95. In the concentration obtained by this way, the toryum tenor was found to rise from 0.019% to 0.37%.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mühendislik Dergisi

Alan :   Mühendislik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 757
Atıf : 1.625
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini