Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 76
 İndirme 51
Arap Dil Bilimlerinin Şark’tan Mısır, Kayravân ve Endülüs’e İntikali: Hicrî Üçüncü, Dördüncü ve Beşinci Asırlar
2020
Dergi:  
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Arap dil bilimleri sahasında ilk sistematik çalışmalar, Basra şehrinde başlamıştır. Zamanla araştırmalar gelişmiş ve dil bilimsel bir ekol olan Basra Mezhebi teşekkül etmiştir. Daha sonra dil bilimsel çalışmalar Kûfe şehrinde de gelişmiştir. Burada ise kendine özgü görüşleri bulunan Kûfe Mezhebi oluşmuştur. Böylece metotları birbirinden farklı iki ayrı dil ekolü kurulmuştur. Bu iki şehrin sınırlarını aşan dil bilimsel çalışmalar, zamanla önce Bağdat’a daha sonra da dünyanın muhtelif bölgelerine intikal etmiştir. Irak’ın Doğu tarafında Buhara, Semerkant, Cürcân, Herat, Merv gibi Asya şehirlerinde, Irak’ın güneyinde Mekke, Medine, batısında ise Mısır, Kayravân, Mağrib ve Endülüs bölgelerinde etkisini hissettirmiştir. Bu makalenin temel iddiasına göre, Arap dil bilimleri Mısır bölgesine Irak’tan intikal etmiştir. Kayravân’a Irak ve Mısır bölgelerinden, Endülüs’e ise Irak, Hicâz, Mısır ve Kayravân’dan intikal etmiştir. Ayrıca buralarda dil bilimleri, bölgeye has anlama, yorumlama ve yeniden üretme amaçlı bir tavırla gelişim göstermiştir. Ancak Irak bölgesinde gelişen dil bilim ekolleri gibi kendine has usulleri olan müstakil bir ekol oluşturamamıştır.

Anahtar Kelimeler:

The Revenge of Arabic Language Sciences from Song to Egypt, Kayravan and Endulus: Hicrian Third, Fourth and Fifth Centuries
2020
Yazar:  
Özet:

The first systematic studies in the field of Arabic language sciences began in Basra. With time, research has evolved and the language has become a scientific ecole. The scientific studies of the language later developed in the city of Kûfe. And there is a shadow of the shadow that has its own views. Thus, the methods are established in two different languages. Language scientific studies, which crossed the boundaries of these two cities, have in the past time come to Baghdad and then to the various regions of the world. On the east side of Iraq, it has felt its influence in Asian cities such as Buhara, Semerkant, Cürcân, Herat, Merv, in the south of Iraq, Mekka, Medina, and in the west, in the regions of Egypt, Kayravan, Mağrib and Endulus. According to the main claims of this article, Arab language sciences have invaded the region of Egypt from Iraq. He invaded Kayravan from Iraq and the regions of Egypt, and Endulus from Iraq, Hicaz, Egypt and Kayravan. In addition, language sciences have developed here with an attitude aimed at understanding, interpreting and re-producing the region. However, the development of language in the Iraqi region has not created a special ecole with its own procedures, such as the scientists.

Anahtar Kelimeler:

The Transition Of Arabic Linguistics From Orient To Egypt, Ḳayrawān and Andalusia: The Third, Fourth and Fifth Islamic Centuries
2020
Yazar:  
Özet:

The first systematic studies in the field of Arabic linguistics started in the city of Baṣra. Over time, researches developed and the Baṣra school was formed within a linguistic framework. Later, linguistic studies developed in the city of Kūfa. Here, the Kūfa school, which has its own unique views, was formed. Thus, two different schools of language with different methods were established. The linguistic studies that crossed the borders of these two cities gradually spread to Baghdād and then to various parts of the world. On the eastern side of Iraq, it has been felt in Asian cities such as Bukhāra, Samarḳand, Gorgan, Harāt, Marw; in the South side of Iraq Mecca, Medīna; and in the West side of Iraq Egypt, Ḳayravān, Maghreb and Andalusia. The main claim of this article is that Arabic linguistics transferred to the Egyptian region from Iraq. Ḳayrawān was transferred to the region from Iraq and Egypt, and to Andalusia from Iraq, Hidjāz, Egypt and Ḳayrawān. In addition, linguistic sciences developed their own unique works by developing an understanding, interpretation and reproduction specific to the region. However, the linguistic schools in the Iraq region could not form an independent school with unique methods.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi

Alan :   İlahiyat

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 297
Atıf : 342
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi