Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 46
 İndirme 11
KAMU İKTİSADİ TEŞEBBÜSLERİ VE ÖZELLEŞTİRME UYGULAMARI: ŞEKER FABRİKALARI ÖRNEĞİ
2021
Dergi:  
Journal of Social and Humanities Sciences Research
Yazar:  
Özet:

Cumhuriyetin kuruluşundan günümüze kadar farklı ekonomik programlar uygulansa da esas amacın liberal politikaların savunduğu ilkeleri yerleştirmek olduğu şüphesizdir. Ancak 1930’lu yıllara kadar olan dönemdeki liberal politikalarla 1980 sonrası dönemdeki neoliberal politikalar uygulama açısından farklılıklar göstermektedir. 1930 yılına kadar devletin destek alımları, kredi kolaylıkları ve vergi avantajı ile liberal ekonomik sistem geliştirilmeye çalışılmıştır. 1930’lu yıllarda hem ulusal hem de uluslararası alanda gerçekleşen tablo Türkiye’de devlet işletmeciliğinin oluşmasını ve hızlı bir şekilde ülke içerisinde yaygınlaşmasını zorunlu hale getirmiştir. Türkiye’de 1930’lu yıllardan 1980’li yılların başlarına kadar olan dönemde zaman zaman liberal politikalar uygulanmaya çalışılsa da genel olarak kamu işletmeciliği ile özel sektörün birlikte yer aldığı karma ekonomik modele uygun politikalar oluşturulmuş ve uygulanmıştır. 1980 sonrası dönemde ise serbest piyasa ve özelleştirme gibi uygulamalarla neoliberal politikalar uygulanmaya başlamıştır. Cumhuriyetin kuruluş yıllarında üç beyazlardan biri olarak anılan ve temel tüketim maddelerinden biri olması sebebiyle üretimine ağırlık verilmesi hedeflenen şeker, dünyada çeşitli üretim ve tarife kotaları gibi korumacı politikalarla devlet müdahalesi en fazla olan ürünlerden biridir. Şeker, yan ürünleriyle birlikte Türkiye’de tarıma dayalı sanayinin gelişmesinde ve özellikle kırsal kesimin kalkınmasında önemli rol üstlenmiştir. Dünya’da pancardan şeker üretiminde 5. olan Türkiye ülkeler arasında önemli bir konuma sahiptir.

Anahtar Kelimeler:

null
2021
Yazar:  
0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler
Journal of Social and Humanities Sciences Research

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.160
Atıf : 1.841
Journal of Social and Humanities Sciences Research