Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 3
 İndirme 1
RESTORATION APPLICATIONS OF WOODEN STRUCTURES IN TURKEY
2016
Dergi:  
Mugla Journal of Science and Technology
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada, ahşap yapı restorasyonu uygulamalarında mevcut olan sorunlarının belirlenerek bu sorunların çözümüne yönelik önerilerinin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaca uygun olarak geliştirilen kapsamlı bir anket yardımı ile Türkiye’nin farklı illerinde ahşap yapı ve yapı elemanları restorasyonu alanında faaliyet gösteren 47 adet işletmenin uygulamada karşılaştıkları sorunlar belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, küçük ölçekli işletmenin %80’i, orta ölçekli işletmenin %78’i ve büyük ölçekli işletmenin %89’u kültür varlıklarına ilgi duydukları için restorasyon alanında faaliyet göstermekte olduklarını bildirmişlerdir. İşletmelerin %63’ü restorasyon işlerinin niteliğine uygun personel bulamada zorluk yaşamakta olup, en yüksek düzeyde (%51) oyma, kakma, kündekari bilgi ve becerisine sahip kalifiye iş gücüne ihtiyaç duymaktadırlar. İşletmelerin %55’i restorasyonda kullanılan istenilen boyut, tür ve rutubette ahşap malzeme temininde zorluk yaşamaktadır. Ahşap yapıların/eserlerin %40’ında çürüme, %55’inde çatlama, %30’unda renk değişimi, %36’sınde boyutsal değişim, %30’unda çarpılma ve %47’sinde ise koruyucu katman deformasyonu meydana geldiği belirlenmiştir. Ankete katılan işletmelerin vermiş olduğu bilgilere göre, tarihi yapıya/esere kullanıcısı tarafından bilinçsiz uygulanan koruma yöntemlerinin oranı %92 olup, bu uygulamalarının %21’i telafisi mümkün olmayan, %43’ü telafisi mümkün ama önemli maddi kayıplara yol açan, %13’ü ise yapının/eserin korunmasına bir süre yardımcı olabilecek niteliktedir. Restorasyon uygulamalarının %61,7’sinde öngörülemeyen sorunlar ile karşılaşıldığı tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Mugla Journal of Science and Technology

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Mühendislik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 301
Atıf : 174
Mugla Journal of Science and Technology