Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 12
 İndirme 5
Dış Kaynak Kullanım Stratejisi Kapsamında Alt Yüklenicilerin Bulanık SWARA ve Bulanık MOORA Yöntemleriyle Değerlendirilmesi
2022
Dergi:  
Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Dış kaynak kullanımı, tedarik zinciri yönetimi stratejilerinden biridir. İşletmeler bu strateji ile, temel yetenekleriyle ilgili faaliyetlere odaklanırlar. Diğer faaliyetleri ise dış tedarikçilere yaptırırlar. Böylece organizasyonlar yalınlaşır, odaklandıkları faaliyetleri daha iyi yapabilirler ve stratejik konulara daha fazla zaman ayırabilirler. Dış kaynak kullanımı birçok yönden rekabet avantajı sağlayabilir. Ancak, doğru kararlar verilmezse işletmeler için dezavantaja da dönüşebilir. Bu strateji ile rekabet avantajı sağlamak için anahtar faktörlerden biri, dış kaynak kullanımı için hangi tedarikçinin tercih edileceği konusunda doğru karar vermektir. Bu çalışma, üretim tesislerinin inşası, kurulumu ve modernizasyonu alanında faaliyet gösteren bir işletme için, alternatif alt yüklenicilerin değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Örnek çalışmada değerlendirme kriterleri, az sayıda ikili karşılaştırma gerektirmesi nedeniyle pratik bir yöntem olan Bulanık SWARA ile ağırlıklandırılmıştır. Alt yüklenicilerin değerlendirilmesinde ise, güvenilir ve kolay uygulanabilir bir yöntem olarak öne çıkan Bulanık MOORA kullanılmıştır. Değerlendirme sonucunda en uygun alt yüklenici alternatifinin A1 olduğu belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Evaluation Of Subcontractors With Fuzzy Swara and Fuzzy Moora Methods Under Outsourcing Strategy
2022
Yazar:  
Özet:

Outsourcing is one of the supply chain management strategies. With this strategy, enterprises focus on activities related to their core abilities. Other activities are outsourced to external suppliers. In this way, organizations become leaner, they can do better their activities they focus on, and they can spend more time on strategic issues. Outsourcing can provide competitive advantage in many aspects. However, if the right decisions are not made, it can also turn into a disadvantage for enterprises. One of the key factors to achieve competitive advantage with this strategy is to make the right decision about which supplier to choose for outsourcing. This study aims to evaluate alternative subcontractors for an enterprise operating in the field of construction, establishment and modernization of production facilities. In the case study, the evaluation criteria were weighted with Fuzzy SWARA, which is a practical method because it requires few pairwise comparisons. Fuzzy MOORA, which stands out as a reliable and easily applicable method, was used in the evaluation of subcontractors. As a conclusion of the evaluation, it was determined that the most suitable subcontractor alternative was A1.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 481
Atıf : 1.541
Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi