Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 58
 İndirme 1
Divȃnu Lügȃti’t- Türk’ten Güney Sibirya Türk Dillerine Zaman Kavramı İle İlgili Söz Varlığı
2018
Dergi:  
II. Uluslararası Multidisipliner Çalışmaları Kongresi
Yazar:  
Özet:

Bir dilin söz varlığının tespiti o dilin tarihsel değişimine ve gelişimine ışık tutmaktadır. Özellikle de söz varlığının çekirdek yapısını oluşturan temel söz varlığının niteliğini ortaya koymak dikkate değer bir husustur. Dilin kendi yaratma ve türetme becerisiyle oluşturulmuş olan bu sözcükler dilin yapısını ve mantığını açıklamaktadır. Bu noktadan hareketle Türk dilinin söz varlığındaki değişim ve gelişim sürecini betimlemek adına dilin en arkaik özelliklerini taşıyan Eski Türkçe döneminde Türk dilinden ayrılan başta Tuvaca, olmak üzere Altayca ve Hakasçanın zaman kavramına ait söz varlığı bu çalışmada incelenmiştir. Güney Sibirya Türk dilleri olarak adlandırdığımız bu dillerin söz varlığı bu dillere ait sözlüklerden taranmıştır. Bu kavram alanının Türk dilinin ilk sözlüğü olan Kaşgarlı Mahmud tarafından yazılan Divȃnu Lügȃti’t- Türk’teki durumu tespit edilmiştir. Daha sonra tespit edilen bu malzeme Türk dilinin en arkaik özelliklerini barındıran Güney Sibirya Türk dillerinde aranmıştır. Bu kavram alanına ait sözcüklerin o dillerde varlığını koruyup korumadığı, koruyorsa ne gibi ses ve şekilsel değişimler olduğu, korumuyorsa yerine hangi sözcüklerin kullanıldığı tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






II. Uluslararası Multidisipliner Çalışmaları Kongresi
II. Uluslararası Multidisipliner Çalışmaları Kongresi