Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 18
ARKTİKA BÖLGESİ'NİN SİYASAL ÖNEMİ VE SİYASAL VE HUKUKSAL STATÜSÜNÜN KARŞILAŞTIRILMALI DEĞERLENDİRİLMESİ
2013
Dergi:  
Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Dünya üzerinde siyasal ve hukuksal olarak ihtilâflı bölgelerden olan Arktika Bölgesi Kuzey Kutbu’nda yer almakta olup uluslararası hukuk tarafından bir düzenlemeye tâbi olmadığı gibi komşu ülkelerce de üzerinde kesin bir egemenlik kurulmuş değildir. Özel bir sözleşme ile statüsü netleştirilmemiş olan Bölge bu belirsizlik yüzünden zaman zaman gerilimlerin kaynağı olmaktadır. Arktika Bölgesi, önemini keşfedilmemiş fakat varlığı ve büyüklüğü hesaplanabilen petrol ve gaz rezervlerinin önemli bir kısmının Kuzey Kutup Bölgesi’nde; bunların da yaklaşık 1/3’ünün de Arktika Bölgesi’nde bulunmasından almaktadır. Geniş buz kütlelerinin kapladığı bölge, enerji kaynaklarının önem kazandığı 20. Yüzyılın ikinci yarısında sınır ülkeler başta olmak üzere dünya ülkelerinin dikkatlerini üzerine çekmiştir. Arktika’nın dikkat çekme sebeplerinden bir diğeri deniz ulaşımıdır. Buzulların erimesi ile hem yeni enerji kaynaklarının ortaya çıkacak olması hem de deniz ulaşımı yönünden elde edilecek üstünlükler ülkelerin bölgeye ilişkin iştahını kabartmaktadır. Arktika’ya sınır olan 5 ülkeden Rusya’nın, sözü edilen bölgenin kendi anakarasının doğal uzantısı olduğunu ileri sürerek hak iddia etmesi ve 2007 yılında bu iddiasını kanıtlamak için inceleme yaptırdığı gemiyle Bölgeye bayrağını çekmesi konuyu son yıllarda uluslararası kamuoyunun gündemine tekrar taşımıştır. Arktika, halen 1982 tarihli Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi’nin kurallarına tâbidir. 1982 tarihli BMDHS’nin yetersiz kalması karşısında bir hukuk boşluğu olduğu ortadadır. Sorunu taraflar arasında görüşmeler yoluyla çözme çabaları bulunmakla birlikte mevcut hukuk boşluğu, ülkelerin uzlaşması ve ortak bir noktaya varması ile çözülmezse yakın gelecekte Arktika eksenli daha büyük ihtilâfların yaşanacağı söylenebilir. Çalışmanın amacı, ülkeler arasında ihtilafların yoğun olduğu Arktika bölgesinin siyasal ve hukuksal durumunun bölgede hak iddiasında bulunan ülkeler bağlamında karşılaştırmalı olarak incelenmesidir.

Anahtar Kelimeler:

The political importance of the Arctic Region and the assessment of the statutory and legal status
2013
Yazar:  
Özet:

The Arctic region, which is a political and legal conflict in the world, is situated in the North Pole and is not subject to a regulation by international law, and the neighboring countries have not established a certain sovereignty over it. The area, which has not been clarified by a special contract, is occasionally the source of tensions due to this uncertainty. The Arctic region has not discovered its importance but a significant portion of its oil and gas reserves, which can be calculated in its existence and size, are in the North Pole, and about one-third of them are in the Arctic. The area covered by large ice masses is the area where energy sources gain importance. In the second half of the century, the border countries attracted the attention of the world’s countries, primarily. Another reason for the Arctic’s attraction is sea transport. With the erosion of the glaciers, both the emergence of new energy sources and the advantages to be obtained in the direction of maritime transport, the country’s appetite for the region is shrinking. The issue of the five countries bordering with the Arctic has been brought back to the agenda of the international public in recent years, with Russia claiming the right to claim that the region is a natural extension of its own suburbs and with the ship that it investigated in 2007 to prove this claim. The Arctic is still in accordance with the United Nations Convention on the Law of the Sea of 1982. It is clear that the 1982 BMDHS has a legal gap in the face of being insufficient. The issue is being resolved through negotiations between the parties, but if the current jurisdiction is not resolved by the agreement of the countries and the reach of a common point, it can be said that in the near future there will be greater disputes with the Arctic axis. The aim of the study is to compare the political and legal situation of the Arctic region, where conflicts are intense, in the context of the countries in the region that claim rights.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırmaları Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 478
Atıf : 4.734
Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırmaları Dergisi