Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 49
 İndirme 14
Arktik Bölgesi’nin 1982 Tarihli Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi Çerçevesinde Değerlendirilmesi
2020
Dergi:  
Public and Private International Law Bulletin
Yazar:  
Özet:

Son yıllarda Arktik Bölgesi’nde buzulların erimesi neticesinde sera gazlarının salınımı gibi birtakım zorluklar ile karşı karşıya kalınmıştır. Diğer taraftan, yeni su yollarının açılması, doğal gaz, petrol gibi doğal kaynakların keşfinin kolaylaşmasını sağlayarak, kıyı devletleri bakımından birtakım imkanları da beraberinde getirmiştir. Bu durumun ise, Bölge’nin önemini artırdığı açıktır. Bu nedenle Bölge’de, özellikle kıyı devletleri deniz alanlarını genişletme eğilimi göstermektedir. Arktik’te ortaya çıkan deniz alanlarına ilişkin sorunların çözümünde, 1982 tarihli Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi’nin dikkate alınması gerekmektedir. ABD dışındaki Arktik devletleri, bu Sözleşme’ye taraftır. Ancak ABD de bu Sözleşme’nin uluslararası örf ve âdet hukuku haline gelmiş hükümleri ile bağlıdır. Ayrıca bölgedeki yönetişimin sağlanması, deniz kirliliğinin önlenmesi gibi hususlarda da bu Sözleşme’ye ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmada Arktik Bölgesi, 1982 tarihli Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi çerçevesinde ele alınmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde, ilk olarak Bölge’nin genel özellikleri incelenmiştir. Daha sonra, Bölge’de iş birliği ihtiyacının bir sonucu olarak ortaya çıkmış olan Arktik Konseyi’ne değinilmiştir. Ardından ise, küresel iklim değişikliğinin Bölge üzerindeki etkilerinin gösterilmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde ise, BMDHS bakımından Arktik Bölgesi ele alınmıştır. Bu çerçevede ilk olarak, Bölge’ye yönelik özel bir düzenleme diyebileceğimiz, ‘buzla kaplı alanlar’ başlıklı 234. madde ele alınmıştır. Ardından ise, Arktik Bölgesi’nin deniz alanları detaylandırılmıştır. Bu bağlamda, Arktik Bölgesi’nde karasuları, boğazlar, kıta sahanlığı, münhasır ekonomik bölge ve açık denizler ayrı başlıklar altında ele alınmış ve bu deniz alanları, Sözleşme’nin ilgili hükümleri çerçevesinde değerlendirilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

The United Nations Convention On Maritime Law Of 1982
2020
Yazar:  
Özet:

In recent years, the Arctic region has faced a number of difficulties, such as the release of greenhouse gases as a result of the erosion of the ice. On the other hand, the opening of new waterways, facilitating the discovery of natural resources such as natural gas, oil, has brought together a number of possibilities in terms of coastal states. It is clear that this increases the importance of the region. Therefore, in the region, especially coastal states tend to expand their sea areas. The United Nations Convention on the Law of the Sea of 1982 should be taken into account to address the problems related to the marine areas that arise in the Arctic. The Arctic States outside the United States are parties to this Convention. However, the United States is also subject to the provisions of this Convention which has become international law and law. This Convention is also required in matters such as the provision of governance in the region and the prevention of sea pollution. The Arctic Area was discussed under the United Nations Convention on the Law of the Sea of 1982. In the first part of the study, the general characteristics of the area were first examined. Later, it was referred to the Arctic Council, which appeared as a result of the need for cooperation in the region. The aim is to show the effects of global climate change on the region. In the second part of the study, we discussed the Arctic region in terms of BMDHS. In this framework, first, we discussed article 234 entitled ‘Ice-covered areas’, which we can call a special arrangement for the Region. Then, the sea areas of the Arctic region are detailed. In this context, the Arctic region’s landscapes, holes, continental landscapes, the exclusive economic area and the open seas have been addressed under separate titles and these marine areas have been assessed in the framework of the relevant provisions of the Convention.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler


Public and Private International Law Bulletin

Alan :   Hukuk

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 319
Atıf : 521
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini