Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 16
 İndirme 5
KONAKLAMA TESİSİ BÖLGE BİRİMLERİ SINIFLAMASINA GÖRE TÜRKİYE’DEKİ KONAKLAMA KAPASİTESİ KULLANIM VERİMLİLİĞİNİN ANALİZİ (2014-2017)
2020
Dergi:  
Pamukkale University Journal of Social Sciences Institute
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada Kültür ve Turizm Bakanlığı Konaklama Tesisi Bölge Birimleri Sınıflamasına göre bölgelere ayrılan Turizm İşletme Belgeli konaklama tesislerinin kapasite kullanımı Toplam Faktör Verimliliği (TFV), Saf Teknik Etkinlik değişimi, Ölçek Etkinlik değişimi incelenmiştir. Araştırma 2014-2017 arasındaki 4 yılı kapsamaktadır. Analizde Malmquist Toplam Faktör Verimliliği Endeksi yaklaşımı kullanılmıştır. Bulgular, 2014-2017 yıllarında konaklama sektörü kapasite kullanımı TFV’nde bir azalış eğiliminin olduğunu göstermektedir. Bu durumda politika yapıcıların ve yatırımcıların TFV artışına kaynaklık eden faktörlere odaklanması gerekmektedir. TFV artışı, konaklama sektöründe uygun üretim teknolojilerini iyileştirmek ve geliştirmek ile mümkün olabilecektir. Ayrıca TFV’ni artırmak için operasyonel verimliliği (yönetim ve organizasyon) iyileştirmek gerekmektedir. Çalışma kapsamında ele alınan 13 bölgenin %85’i TFV sınır değeri olan 1’in altındadır. Bu bölgeler için özellikle teknolojik gelişme, toplam faktör verimliliği büyümesini etkileyen baskın etkendir. Bu çalışma konaklama sektöründe finansal olmayan girdi ve çıktı değişkenlerini kullanarak sektörün kapasite kullanım etkinlik ve verimlilik değerlendirmesinde yeni bir araştırma perspektifi önermektedir.

Anahtar Kelimeler:

An analysis of the efficiency of the use of the accommodation capacity in Turkey according to the region’s estimates (2014-2017)
2020
Yazar:  
Özet:

In this study, the Ministry of Culture and Tourism has studied the capacity use of the tourism business certificate accommodation facilities assigned to the regions according to the Classification of Regional Units of the Ministry of Culture and Tourism, the Total Factor Efficiency (TFV), the Net Technical Event Change, the Scale Event Change. The study covers 4 years between 2014 and 2017. In the analysis, Malmquist’s overall factor efficiency index approach has been used. The findings show that the accommodation sector has a tendency to decline in capacity use in TFV in the years 2014-2017. In this case, policy makers and investors should focus on the factors that lead to the increase in TFV. The increase in TFV will be possible by improving and developing appropriate production technologies in the housing industry. It is also necessary to improve operational efficiency (management and organization) to increase TFV. 85% of the 13 areas covered in the study are below 1 with the TFV limit value. For these regions, especially technological development is the dominant factor that affects the growth of the overall factor efficiency. This study suggests a new research perspective in the assessment of the capacity use efficiency and efficiency of the industry using non-financial input and output variables in the accommodation sector.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Pamukkale University Journal of Social Sciences Institute

Alan :   Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.206
Atıf : 4.787
2023 Impact/Etki : 0.31
Pamukkale University Journal of Social Sciences Institute