Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 45
 İndirme 26
Motiflere Dönüşmüş Türk Damgaları - Geometrik Motiflere Farklı Bir Bakış1
2019
Dergi:  
Akdeniz Sanat Dergisi
Yazar:  
Özet:

Mülkiyet, aidiyet ve bağımsızlık unsuru olarak neredeyse insanlık tarihi yaşıt olan Tamga-Damga, hiç şüphesiz Türk kültürünün de vazgeçilmez uygulamalarındandır. Damgalar- Tamgalar boy-soy birliği, millet mensubiyeti ve kutsallık ifadesi işaretler olarak Türk tarihinin erken devirlerinden itibaren hemen her türlü malzemede karşımıza çıkmaktadır. Ancak, zaman içerisinde bazıları harflere dönüşerek yazıya geçmiş, bazıları da geometrik süslemeleri oluşturan kompozisyonlar içerisinde esas anlamından kısmen uzaklaşarak kompozisyonun bir elemanına dönüşmüştür. Özellikle 12. yüzyıldan sonraki geometrik süslemenin yapıcısı muhtemelen ne yaptığının farkında olsa da, daha sonraki zamanlarda onu seyredenler aynı anlamı okumakta zorlanmakta, hatta okuyamamaktadırlar. Bu bildiri, plastik sanatların farklı kollarında karşımıza çıkan geometrik süslemeleri oluşturan her unsurun sadece basit tanımlamalar içerisinde motif olarak değil onların okunabilir harf veya damga olabileceklerine dikkat çekmeyi amaçlamaktadır.

Anahtar Kelimeler:

The Turkish Stamps Turned Into Motifs - A Different View To Geometrical Pat
2019
Yazar:  
Özet:

Damga (Stamp), which is nearly contemporary to human history as an element of property, belonging and independence is certainly an essential practice of Turkish culture. Damgalar (Stamps) appear nearly in all kinds of materials as the sings of unity of tribe-ancestor, nationalty and sanctity. However, in time some of them have turned into writing as letters, the others have turned into an element of the composition by partially losing their basic meaning in the compositions forming geometrical ornament whereas the master of geometrical ornaments especially after 12th century was aware of what he did, the people who observe have difficulty in reading and sometimes they could not read. This paper, aims to draw attention to the fact that each element forming geometrical ornaments we see in different branches of plastic arts are not just patterns in basic definitions but they might be letters or marks that can actually be read.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




2019




Akdeniz Sanat Dergisi

Alan :   Güzel Sanatlar

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 345
Atıf : 937
Akdeniz Sanat Dergisi