Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 46
 İndirme 19
HALİT ZİYA’NIN İZMİR DÖNEMİ UZUN HİKÂYELERİ
2019
Dergi:  
Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Halit Ziya Uşaklıgil’in 1880’li yıllarda İzmir’de başlayan ilk tercüme faaliyetlerinin mensur şiir, hikâye ve roman türlerinde kaleme aldığı eserlerin kuşkusuz onun yazı hayatında olduğu kadar Servet-i Fünun edebiyatının şekillenmesinde de rolü büyüktür. Onun basın hayatındaki asıl faaliyeti 1886 yılında İzmir’de yayın hayatına girmiş olan Hizmet gazetesiyle başlar. Sefile, Nemide, Bir Ölünün Defteri ve Ferdi ve Şürekası romanları Tuhfe-i Letaif başlıklı küçük hikâyeleri bir roman tarihi sayabileceğimiz Hikâye adlı eseri önce Hizmet gazetesinde yayımlanmış ardından da kitap haline getirilmiştir. Halit Ziya’nın İzmir’deki bu hareketli yazı hayatı boyunca ortaya koyduğu en önemli faaliyetlerinden biri de yine Hizmet gazetesinde yayımlanmış olan uzun hikâyeleridir. Yazarın İzmir yıllarında arka arkaya kaleme aldığı ve kendisinin “kısa roman” olarak adlandırdığı beş eseri vardır: Bir Muhtıranın Son Yaprakları, Bir İzdivacın Tarih-i Muaşakası, Deli, Bu muydu? ve Heyhat. Halit Ziya, kullandığı anlatım tekniklerinde olduğu gibi ele aldığı temalar bakımından da Servet-i Fünun roman ve hikâyesinin ilkelerini İzmir yıllarındaki eserleriyle belirlemiş ve kendini ispatlamış bir yazar olarak İstanbul’a gitmiştir.

Anahtar Kelimeler:

The long story of Zidane's time
2019
Yazar:  
Özet:

The first translation activities of Halit Ziya Uşaklıgil began in the 1880s in İzmir; the works that he received in men's poems, stories and novels are undoubtedly a great role in the formation of the literature of the Fünun, as well as in his writing life. His main activity in the press life begins with the Service newspaper, which entered the broadcasting life in İzmir in 1886. Sefile, Nemide, A Dead Book and Ferdi and Shurekası novels; Tuhfe-i Letaif titled small stories; a novel that we can count on history, the story was first published in the Service newspaper and then made a book. One of the most important activities that Halit Ziya has revealed throughout his lifetime in Izmir is the long stories published in the Service newspaper. There are five works the author has taken backward in the years of Izmir and he calls himself a "short novel": The Last Sheets of a Muhtıran, The History of a Izdivac's Muaşakası, Crazy, This was? and excitement. Halit Ziya, in terms of the topics he dealt with as he uses in the narrative techniques, also went to Istanbul as a writer who has defined the principles of the novel and story of Servet-i Fünun with his works in the years of İzmir and has proven himself.

Anahtar Kelimeler:

Hali̇t Zi̇ya’s Long Stories In İzmi̇r Period
2019
Yazar:  
Özet:

Halit Ziya Uşaklıgil’s first translation activities started in İzmir in 1880’s and also his prose poems, stories and novels have a significant role in developing his writing career as well as the formation of Servet-i Fünun literature. His actual activity in press started in 1886 in İzmir with the newspaper named Hizmet. Sefile, Nemide, Bir Ölünün Defteri and Ferdi ve Şürekası novels; short story book Tuhfe-i Letaif, a novel history Hikâye were first serialized in Hizmet and then published as book. Halit Ziya’s long stories which were published in Hizmet are one of his most important writing activities in this lively publishing term. Halit Ziya has five pieces which was written successively in İzmir and named as “short novel” by him: Bir Muhtıranın Son Yaprakları, Bir İzdivacın Tarih-i Muaşakası, Deli, Bu muydu? and Heyhat. Halit Ziya set the principles of Servet-i Fünun novel and short story with the expression techniques and themes he preffered in his İzmir years and went to İstanbul as a self proven author.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 646
Atıf : 2.361
2023 Impact/Etki : 0.24
Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi