Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 27
 İndirme 10
KADRO DERGİSİNİN/HAREKETİNİN KIRSALA BAKIŞI
2020
Dergi:  
Journal of History School
Yazar:  
Özet:

Türkiye iktisadi düşüncesinde temel sorun alanlarından biri olan kırsal; özellikle geç dönem Osmanlısından Erken Cumhuriyet dönemine kadar baskın bir şekilde terakki/modernleşme hegemonik söylemi içinde sıkça ele alınmıştır. Bir düşünüş sürekliliğini içeren bu bakış açısında kırsal sorunsal alanları; mülkiyet eşitsizliği, tarımda makineleşme, verimlilik, borçlandırma mekanizmaları, tefecilik vs. sıkça gündem konuları olmuşlardır. 29 krizine geç kapitalistleşmenin erken evresinde yakalanan bir ülke olarak Türkiye; toplumun en geniş kesimini içeren kırsal ile sınırlı kalmayan krizle kronikleşen sorunlarına iktisadi devlet müdahaleciliği/devlet kapitalizmi ile çözümler üretmek adına aydınları sahneye davet etmiştir. Kadro hareketi Peker, İnönü, Ağaoğlu, Başar ve Bayar ile birlikte bu davete icabet eden ve kırsalı da içine alan pek çok konuda yönetici elitlere fikri telkinlerde bulunan bir dergi olarak sahnede yerini almıştır. Bu çalışmada terrakki/kalkınmacı söylem etrafında kırsalın sorunsal alanlarının kadro yazarlarınca nasıl ele alındığı incelenmiştir. Bu bağlamda yukarıda temel sorunsal alanları olarak tarif edilen konuların nasıl ele alındığı dönemsel/düşünsel arka planları ile birlikte açığa çıkarılmaya çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Review of the magazine/Architecture
2020
Yazar:  
Özet:

The rural, which is one of the main issues in the Turkish economic thought, has been often addressed in the hegemonic speech of the late Ottomanist period to the early Republic period. In this perspective that involves a continuity of thought, rural problem areas have often become agenda issues: property inequality, machinery in agriculture, efficiency, debt mechanisms, inspection, etc. As a country captured in the early stages of late capitalization in the 29th crisis, Turkey has invited the bright to the stage in order to produce solutions with economic state intervention/state capitalism to the problems chronicalized by the rural and unlimited crisis that includes the wider part of society. The Kadro movement, together with Peker, Inönü, Ağaoğlu, Başar and Bayar, has taken its place on the stage as a magazine found in the ideas of the elites on many topics that respond to this invitation and include the rural. In this study we have studied how the problem areas of the countryside are addressed by staff writers around the terrakki/developing speech. In this context, it has been attempted to reveal how the topics described above are addressed along with the periodic/thought backgrounds.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Journal of History School

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.883
Atıf : 3.454
2023 Impact/Etki : 0.134
Journal of History School