Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 9
 İndirme 2
BOR NİTRÜR MİKROTÜP (BNMT) SENTEZİNE REAKSİYON SÜRESİNİN ETKİSİ
2017
Dergi:  
Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada, katalitik tavlama yöntemi ile 1400 °C reaksiyon sıcaklığında amorf bor tozu ve azot gazından (N2) MnO2 eşliğinde BNMT’ler sentezlenmiştir. Deneysel çalışmalar, N2 atmosferi kontrollü grafit fırında, kütlece 1/1 bor/MnO2 oranında ve farklı reaksiyon sürelerinde (2-6 saat) tamamlanmıştır. XRD analiz sonuçlarından reaksiyon süresi arttıkça h-BN kristalitesinin arttığı ve 207 Å ile en yüksek kristal büyüklüğünün elde edildiği 6 saatlik reaksiyon süresinin çalışma için en uygun reaksiyon süresi olduğu görülmüştür. FT-IR analiz sonuçlarından reaksiyon süresi arttıkça B-N gerilme ve B-N-B eğilme titreşimlerine ait pik alanlarının dolayısı ile h-BN oluşumunun arttığı ve çalışma için en uygun reaksiyon süresinin 6 saat olduğu anlaşılmıştır. EDX analiz sonuçlarından faydalanılarak 1,03 olarak bulunan B/N atomik oranının h-BN’deki B atomu ile N atomunun kimyasal stokiyometrik oranı (1,00) ile uyumlu olduğu tespit edilmiştir. SEM analiz sonuçlarından sentezlenen BNMT’lerin çaplarının 394-633 nm, boylarının ise 3,13-6,12 µm aralığında değiştiği belirlenmiştir. Hacimsel gözenek boyutu dağılımı sonuçlarından, sentezlenen malzemenin 16,997 Å ortalama gözenek yarıçapına sahip taneciklerden oluşan mezo gözenekli yapıda olduğu anlaşılmıştır. Sonuç olarak, 1400 °C sıcaklığında gerçekleştirilen BNMT’lerin sentez reaksiyonunda süre arttıkça reaksiyon veriminin arttığı ve en yüksek reaksiyon verimine 6 saatlik reaksiyon süresi sonunda % 81,20 ile ulaşıldığı görülmüştür.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi

Alan :   Mimarlık, Planlama ve Tasarım; Mühendislik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.369
Atıf : 6.272
2023 Impact/Etki : 0.094
Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi