Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 13
 İndirme 2
Küresel Su Stresi ve Ölçüm Yöntemleri
2022
Dergi:  
Bulletin of Economic Theory and Analysis
Yazar:  
Özet:

Dünyada yaklaşık 332,5 milyon kübik mil sudan oluşan su kaynaklarının %96’sı okyanus ve denizleri içeren tuzlu su kaynaklarıdır. Geriye kalan %4’lük tatlı su kaynaklarının %68’i buzullarda sıkışmış halde bulunurken, %30’u ise toprak altı suyu olarak yer almaktadır. Kullanılabilir su kaynaklarının doğal nedenlerle bu kadar az olmasının yanı sıra; sanayileşme ve kentleşmenin yarattığı çevre kirliliği, sera gazı emisyonlarının sürekli ve önemli ölçüde artması sonucu oluşan küresel ısınma kaynaklı kuraklık ve yağış rejimlerinde görülen değişiklikler ile geometrik olarak artan nüfus gibi beşeri faktörler kişi başına düşen temiz su miktarının daha da azalmasına yol açmaktadır. Su, kıtlık derecesi giderek artan bir doğal kaynakken, özellikle az gelişmiş ülkelerde yaşanan yoksulluk, bu ülkelerde yaşayan insanların suya erişimini iyice zorlaştırmaktadır. Bu çalışmada ele alınan veriler, dünyanın özellikle 2030 ve sonrasında çok daha ciddi bir su sorunu ile karşı karşıya kalacağını göstermektedir. Çalışmanın öncelikli amacı, dünyada su stresini ölçen önemli indekslerden biri olan ‘Su Yoksulluğu İndeksi’ (Water Poverity Index-WPI) ile ilgili olarak ülkemizdeki literatür eksikliğinin giderilmesine katkı sağlamaktır. Söz konusu eksikliğin giderilmesi, özellikle bizim gibi su stresi yaşayan ülkelerde gerekli bilimsel çalışmaların yapılarak, politika yapıcılar ve toplum nezdinde konu ile ilgili farkındalığı artırmak açısından oldukça önemlidir. Ayrıca, gelecekte tartışmaya açılması muhtemel görünen su karnesi uygulamasına gerek duyulmaması için, suyun geleceği adına, neler yapabileceğimizi bir kez daha gözden geçirmek yine bu çalışmanın amacını oluşturmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Global Water Stress and Measurement Methods
2022
Yazar:  
Özet:

Consisting of approximately 332.5 million cubic miles of water in the world, 96% of the water resources are salt water resources including the oceans and seas. Of the remaining 4%, 68% of the freshwater resources are trapped in glaciers, while 30% is underground water. In addition to the fact that usable water resources are so few due to natural reasons; Environmental pollution caused by industrialization and urbanization, drought caused by global warming as a result of continuous and significant increase in greenhouse gas emissions, and human factors such as changes in precipitation regimes and geometrically increasing population lead to a further decrease in the amount of clean water per capita. While water is a natural resource that is increasingly scarce, the poverty experienced especially in underdeveloped countries makes it more difficult for people living in these countries to access water. The data discussed in this study show that the world will face a much more serious water problem, especially in 2030 and beyond. The primary aim of the study is to contribute to the elimination of the lack of literature in our country regarding the 'water poverty index' (WPI), which is one of the important indices measuring water stress in the world. This is very important in terms of raising awareness of the issue in the eyes of policy makers and the society, especially in countries like ours, which are experiencing water stress by conducting the necessary scientific studies. In addition, the aim of this study is to review once again what we can do for the future of water so that the water rationing application, which seems likely to be discussed in the future, is not needed.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Bulletin of Economic Theory and Analysis

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 131
Atıf : 231
2023 Impact/Etki : 0.265
Bulletin of Economic Theory and Analysis