Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 5
 İndirme 2
Sosyal Medyada Paylaşılan Post-Truth Söylemlerin Ve Dezenformasyonların Türkiye'nin Güvenliğine Etkileri
2022
Dergi:  
Journal Of Academic Social Resources
Yazar:  
Özet:

Sosyal medyada post-truth ve dezenformasyon kavram ikilisi hemen hemen aynı amaç için kullanılmaktadır. Bu açıdan paylaşılan bilgilerin hakikat mi yoksa yalan mı olduğu önemli değildir. Önemli olan insanların duygu ve düşüncelerini bir noktaya toplamaktır. Bu nedenle rakibini aşağılamak ve onu yenmek için kasten kirli bilgi paylaşmak mubahtır. Post-truth günümüzde moda kavramlardan birisidir. Post-truth'a bu yolu açan da Oxford Sözlüğü olmuştur. Oxford Sözlüğü post-truth'u 2016'da uluslararası alanda yılın kavramı seçmiştir. Ayrıca hem Donald Trump'ın seçim kampanyasında hem de İngiltere'deki Brexit referandumunda post-truth siyasete  sıklıkla baş vurulmuştur. Bu iki olay kavramın küreselleşmesine büyük katkı  yapmıştır. Önemli olan sosyal medyada paylaşılan post-truth söylemlerin ve dezenformasyonların ülkelerin kamu düzeni ile güvenliğine ve insanların sağlığına zarar vermemesidir. Ne yazık ki bazı sorumluluk sahibi insanlar ve terör örgütleri yaptıkları sosyal medya paylaşımlarıyla "dijital terörizme" katkıda bulunuyorlar. Post-truth kavramı Türkiye'de de sıklıkla kullanılmasına rağmen kavramın Türkçesi konusunda tam bir mutabakat yoktur. Bu nedenle çalışmamız boyunca post-truth ve dezenformasyon kavramlarını gerek tek tek ve gerekse de yan yana aynı doğrultuda kullandığımızı ifade etmek isteriz. Çalışmamızın ilk etabında post-truth kavramı ve tarihçesi,  Donald Trump'ın seçim kampanyası ile İngiltere'deki Brexit'in kavramın küreselleşmesine nasıl katkı yaptığı ve kavramın Türkiye'de algılanışı ele alınmaktadır. Daha sonra Türkiye'de post-truth söylemler ve dezenformasyonlarla harekete geçirilen kitlelerin ve terör örgütlerinin güvenlik açısından sebep olduğu sorunlar analiz edilmektedir. Bunun için üç örnek olay seçilmiştir: 27 Mayıs 1960 askeri darbe süreci, 2013 Gezi Parkı Eylemleri ve 6-8 Ekim 2014 Kobani eylemleri. Son olarak çalışmanın kaleme alındığı dönemde yürürlüğe giren dezenformasyon yasası hakkında yapılan tartışmalara ve eleştirilere kısaca temas edilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Post-Truth Statements and Desinformations Shared on Social Media The Effects of Turkey's Security
2022
Yazar:  
Özet:

In social media, the post-truth and dezinformation concepts are used for almost the same purpose. It does not matter whether the information shared in this regard is true or liar. The important thing is to gather people’s feelings and thoughts into a point. Therefore, it is possible to delay intentionally dirty information to humiliate your opponent and defeat him. Post-truth is one of the fashion concepts today. The post-truth dictionary is the Oxford dictionary. The Oxford Dictionary has chosen the post-truth as the concept of the year in the international field in 2016. Also, both in Donald Trump’s election campaign and in the Brexit referendum in Britain, post-truth politics has been frequently hit. These two events have contributed greatly to the globalization of the concept. The important thing is that post-truth statements and dezinformations shared on social media do not harm the country’s public order and security and people’s health. Unfortunately, some responsible people and terrorist organizations contribute to “digital terrorism” through their social media sharing. Although the post-truth concept is often used in Turkey, there is no complete consensus about the Turkish concept. Therefore, throughout our work, we want to express that we use the concepts of post-truth and dezinformation in the same direction, if necessary and in the same direction. In the first stage of our study, the post-truth concept and history are discussed, Donald Trump’s election campaign and how Brexit in Britain contributed to the globalization of the concept and the perception of the concept in Turkey. In the aftermath in Turkey, post-truth speeches and dezinformations are analyzed the problems that masses and terrorist organizations are causing from the point of view of security. Three examples of events have been selected for this: the 27 May 1960 military coup, the 2013 Gezi Park actions and the 6-8 October 2014 Kobani actions. Finally, the discussion and criticism of the law on dezinformation which came into force during the period of the study was briefly addressed.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Journal Of Academic Social Resources

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 783
Atıf : 118
2023 Impact/Etki : 0.055
Journal Of Academic Social Resources