Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 43
 İndirme 10
ÖĞRETMEN ADAYLARININ KARİYER GELECEĞİ ALGILARI, DUYGUSAL ZEKÂLARI VE PSİKOLOJİK SAĞLAMLIKLARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ
2021
Dergi:  
Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmada öğretmen adaylarının kariyer geleceği algısı ile duygusal zekâ özellikleri ve psikolojik sağlamlık düzeyleri arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Araştırmanın örneklem grubunu Türkiye’deki bir üniversitenin eğitim fakültesinde 2015-2016 eğitim-öğretim yılında öğrenim gören 644 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Bu araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu, Türk kültürüne uyarlaması Doğan (2015) tarafından yapılmış olan Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeği (KPSÖ), Türk kültürüne uyarlaması Deniz, Işık ve Özer (2013) tarafından yapılmış olan Duygusal Zekâ Özelliği Ölçeği Kısa-Formu (DZÖÖ-KF) ve Türk kültürüne uyarlaması Kalafat (2012) tarafından yapılmış olan Kariyer Geleceği Algısı (KARGEL) kullanılmıştır. Verilerin analizinde parametrik olmayan ilişkisel yöntemler kullanılmıştır. Öğretmen adaylarının KARGEL toplam puanları ve alt boyutlarından elde edilen puanların bazı demografik özelliklere göre farklılaştığı; kariyer geleceği algısı (KARGEL), kariyer iyimserliği (Kİ), kariyer uyumluluğu (KU) ve piyasaya ilişkin algılanan bilgi (AB) ile duygusal zekâ özelliği arasında pozitif yönde anlamlı; psikolojik sağlamlık düzeyi arasında ise görece daha zayıf anlamlı ve pozitif yönde ilişki saptanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

The assessment of the relationship between the career future of the teacher candidates, emotional intelligence and psychological well-being
2021
Yazar:  
Özet:

This study examined the relationships between the perception of the career future of the teacher candidates and the characteristics of emotional intelligence and the levels of psychological strength. The sample group of the study consists of 644 teachers candidates who studied in the 2015-2016 educational year at the educational faculty of an university in Turkey. The personal information form prepared by the researcher as a data collection tool in this study was used by the Turkish Culture Adaptation by Doğan (2015) Short Psychological Sustainability Scale (KPSÖ), the Turkish Culture Adaptation by Sea, Light and Özer (2013) Emotional Intelligence Specificity Scale Short-Form (DZÖÖ-KF) and the Turkish Culture Adaptation by Kalafat (2012) Career Future Perception (KARGEL). In the analysis of data, non-parametric relative methods have been used. Teachers' candidates' overall score and sub-dimensions differ according to some demographic characteristics; the perception of the future of career (KARGEL), career optimism (KI), career compatibility (KU) and the perception of the market (EU) and the characteristic of emotional intelligence are positive; the relationship between the level of psychological stability is relatively weaker, meaningful and positive.

Anahtar Kelimeler:

Examining Relationship Between Career Future Perceptions, Emotional Intelligence and Psychological Resilience Of Pre-service Teachers
2021
Yazar:  
Özet:

This study examined the relationships between pre-service teachers’ career future perceptions, emotional intelligence traits, and psychological resilience levels. The study sample in Turkey’s university education faculty in the 2015-2016 academic year studying constitutes 644 teachers. Data collection tools were personal information form, ‘Career Future Inventory’ developed by Rottinghaus et al. (2005). It adapted to Turkish culture by Kalafat (2012), ‘Trait Emotional Intelligence Questionnaire–Short Form’ developed by Petrides and Furnham (2003) and adapted to Turkish culture by Deniz et al. (2013) and ‘The Brief Resilience Scale’ developed by Smith et al. (2008) and adapted to Turkish culture by Doğan (2015). We made data analysis by non-parametric relational methods. We observed that the pre-service teachers’ total scores and scores obtained from the sub-dimensions of KARGEL differ according to some demographic characteristics. We also found a positive and significant relationship between career future perception (KARGEL), career optimism (CI), career adaptability (KU), perceived market knowledge (AB), and emotional intelligence trait. However, a significant positive relationship was found between teacher candidates’ career future perceptions (career optimism, career compatibility, and market knowledge) and psychological resilience. This relationship is positive and relatively weak.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 669
Atıf : 6.758
Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi