Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 15
 İndirme 5
KATILIM, SİVİL TOPLUM VE SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS
2022
Dergi:  
Akademi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

UNESCO’nun 32. Genel Konferansında Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi (2003) ilan edilmiştir. Bu Sözleşme ile kültürel mirasın korunmasında insan faktörüne ve katılıma da ayrı bir önem verilmiştir. Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi’nde “topluluk, grup veya birey” olarak söz edilen ve “topluluk, grup ve bireylerin katılımı” olarak Sözleşme metninde sıklıkla dile getirilen konuyu “sivil toplum” kavramı ile ilişkilendirerek yorumlamak mümkündür. Sivil toplum kavramının tarihi elbette Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi ile başlamaz. Bu anlamda Sözleşmeyi ve katılım konusunu 2003 yılında ortaya çıkmış bir metin olarak okumak ve kendinden önceki metinlerden kopuk bir biçimde yorumlamak uygun olmayacaktır. Bu nedenle sivil toplum ve katılım kavramları ekseninde Sözleşme’nin ortaya çıkışının arka planı irdelenmelidir. Bu makalede sivil toplum ve katılım terimlerinin gelişimi birlikte düşünülmüştür. Dolaysıyla sivil toplum ve katılım terimlerinin kökenindeki paralellik ekseninde SOKÜM Sözleşmesi’ndeki topluluk, grup ve bireylerin somut olmayan kültürel mirasın korunmasındaki rolü bir arada yorumlanmıştır. Sonuç olarak katılım ve sivil toplum kavramlarının kültürel miras alanında kullanımı ile demokratikleşmenin ve insan haklarıyla ilgili meselelerin paralel bir şekilde ilerlediği görülmüştür. Özellikle de BM sözleşmelerindeki katılımla ilgili atıfların SOKÜM Sözleşmesi’nin katılımla ilgili konuların temellerini oluşturduğunu söylemek mümkündür. Mirasın korunması çoğu zaman, sivil ve resmî olmak üzere iki koldan ilerlemiştir. Bu iki başat koruma aktörü karşılıklı olarak ideolojik, ekonomik, sosyal politikalardan etkilenmiş ve birbirini biçimlendirmiştir. Bu süreç BM ve UNESCO sözleşmeleri ve programlarıyla birlikte “katılım”, “sivil toplum” kavramlarının gelişimi ekseninde bu çalışmada incelenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Participation, Civil Society and Intangible Cultural Heritage
2022
Yazar:  
Özet:

The Convention for the Safeguarding of the Intangible Cultural Heritage (2003) adopted at the 32nd General Conference of UNESCO. The Convention pays importance to the human factor and participation in safeguarding for cultural heritage. It is possible to interpret the subject, which is mentioned as "community, group or individual" in The Convention for the Safeguarding of the Intangible Cultural Heritage and frequently mentioned in the text of the Convention as "the participation of the community, group and individuals", by associating it with the concept of "civil society". The history of the civil society, of course, does not begin with The Convention for the Safeguarding of the Intangible Cultural Heritage. Therefore, it would not be appropriate to interpret the Convention and the issue of participation in a way that is disconnected from the previous texts that emerged in 2003. For this reason, the background of the emergence of the Convention on the axis of the concepts of civil society and participation should be examined. In this article, the development of the terms civil society and participation are considered together. Therefore, on the axis of parallelism in the origin of the terms civil society and participation, the role of communities, groups and individuals in the Convention has been interpreted together. As a result, it has been seen that the use of the concepts of participation and civil society in the field of cultural heritage and democratization and human rights issues progress in parallel. It is possible to say that the references to participation in the UN conventions constitute the basis of the ICH Convention regarding participation. Heritage safeguarding has often proceeded in two ways, civil and official. These two dominant protection actors were mutually influenced by ideological, economic, and social policies and shaped each other. This process has been examined in this study in the axis of the development of the concepts of “participation” and “civil society” together with UN and UNESCO conventions and programs.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Akademi Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Filoloji; Hukuk; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 475
Atıf : 1.330
Akademi Sosyal Bilimler Dergisi