Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 11
 Görüntüleme 10
ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK YÜKSEKOKULU VE SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN SİGARAYA YÖNELİK, BİLGİ, TUTUM VE DAVRANIŞLARI
2006
Dergi:  
Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada, Adnan Menderes Üniversitesi bünyesinde bulunan Sağlık Yüksek Okulu ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu’nda öğrenim gören öğrencilerin sigaraya karşı tutumlarını, sigarayla ilişkili hastalıklar ve sigara içiminin kontrolünde yasal önlemler konusundaki düşüncelerini belirlemek amaçlanmıştır. Çalışmada ankete katılan toplam 365 öğrenciden 14’ ü erkek (%3,8) 351’i kız (%96,2) ve yaş ortalamaları 21,05 ± 1,89 yıldı. Öğrencilerin 79’ u (%21,6) her gün, 58’i (% 15.9) bazen sigara içiyordu, 228’i (%62,5) hiç sigara içmiyordu. Sigaraya başlama yaş ortalaması 16,2 ± 2.98 idi. Sigaraya başlama nedenleri arasındasık görüleni merak (%28,4) ve arkadaşlardan etkilenme (%21,6) idi. Öğrencilerin sigara içme alışkanlığı ile ebeveynlerinin sigara içme alışkanlığı arasında herhangi bir ilişki saptanmazken, kardeşleri sigara içen öğrencilerin içmeyenlere göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha fazla sigara içtiği gözlemlendi (p=0.000). Öğrencilerin %98,4’ü sigaranın zararlı olduğunu, %97.6’ sı akciğer kanseriyle, % 96.8’i gırtlak kanseriyle ilişkisi olduğunu biliyordu. Sigara içen öğrencilerde, sigara fiyatlarının aşırı derecede artırılması (P=0.000) ve 18 yaşından küçüklere sigara satılmaması (P=0.008) şeklindeki önlemleri destekleme oranı sigara içmeyen öğrencilere göre daha azdı. Sonuç olarak; sigara içen kişiyi çevresi ve ailesi ile birlikte bir bütün olarak değerlendirmek ve sigara içmeyi etkileyen faktörleri daha yakından izlemek gerektiği, gençlerin sigaraya başlamaması ve bu alışkanlıktan kurtulabilmesi için yasal yaptırımların yanında eğitim çalışmalarına da ağırlık verilmesi gerektiği kanısına varıldı

Anahtar Kelimeler:

ADNAN MENDERES UNIVERSITY HEALTH HIGHSCHOOL AND HEALTH SERVICES PROFESSIONAL HIGHSCHOOL HIGHSCHOOL HIGHSCHOOL HIGHSCHOOL HIGHSCHOOL HIGHSCHOOL HIGHSCHOOL HIGHSCHOOL
2006
Yazar:  
Özet:

This study aims to identify the attitudes of students studying at the Adnan Menderes University’s High School of Health and Health Services Professional High School, their thoughts on the legal measures to control smoking, smoking-related diseases and smoking. Of the total of 365 students involved in the survey, 14 men (3.8%) 351 girls (96.2%) and the average age of 21,05 ± 1,89 years. 79 of the students (21.6 percent) were smoking every day, 58 (15.9 percent) were sometimes smoking, 228 (62.5 percent) were never smoking. The average age to start smoking was 16.2 ± 2.98. The reasons for starting to smoke were curiosity (28.4%) and affection from friends (21.6%. While there is no connection between the student’s smoking habit and the parents’s smoking habit, it was observed that the students who smoked their brothers and sisters smoked more statistically significantly than those who didn’t drink (p=0,000). 98.4 percent of students knew that smoking was harmful, 97.6 percent was associated with lung cancer and 96.8 percent was associated with throat cancer. In smoking students, the rate of support for measures in the form of excessive rise in cigarette prices (P=0,000) and non-sale to children under the age of 18 (P=0.008) was lower than in non-smoking students. As a result, it was established that the smoking person should be assessed as a whole together with his environment and family and the factors affecting smoking should be closer monitored, that young people should not start smoking and, in addition to the legal sanctions to get rid of this habit, the educational work should be emphasized.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Sağlık Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 6.576
Atıf : 21.512
Sağlık Bilimleri Dergisi