Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 5
 Görüntüleme 21
 İndirme 5
SWARA-TOPSIS YÖNTEMİ İLE EN UYGUN YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAĞININ BELİRLENMESİ
2020
Dergi:  
Endüstri Mühendisliği
Yazar:  
Özet:

Yenilenebilir enerji kaynaklarına olan ihtiyaç ve talep her geçen gün artmaktadır. Dünyada nüfus sayısının hızla artmasıyla birlikte hem tüketimi azaltmak hem de çevre zararını ortadan kaldırmak için yenilenebilir enerji kaynakları kullanılmaya başlanmıştır. Doğru yerde doğru yenilenebilir enerji kaynağı seçimi yapılarak yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen faydalar artırılabilmektedir. Ancak bu seçim aşamasında ele alınması gereken çok fazla ve farklı kriterler ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmada Çok Kriterli Karar Verme Tekniklerinden SWARA ile entegre TOPSIS yöntemi kullanılarak en uygun yenilenebilir enerji kaynağının seçimi ele alınmaktadır. Çalışmada, yenilenebilir enerji kaynakları olarak rüzgâr enerjisi, güneş enerjisi, biyokütle enerjisi, hidrojen enerjisi, dalga enerjisi, hidroelektrik enerjisi ve jeotermal enerji incelenmektedir. Bu kaynakların karşılaştırılması için değerlendirme kriterleri olarak maliyet, verimlilik, iş imkânı, elde edilebilirlik miktarı, devlet teşvikleri, sosyal kabul edilebilirlik, teknolojik olgunluk, hizmet ömrü, arıza / kaza riskinin düşüklüğü, arazi ihtiyacı kriterleri dikkate alınmaktadır. Çalışmanın sonucunda, Türkiye’de yenilenebilir enerji kaynaklarından hidroelektrik enerji santralinin kurulması gerektiği ilk sırada görülmektedir. Bu enerji kaynağını sırasıyla biyokütle enerjisi, jeotermal enerji, hidrojen enerjisi, güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi ve dalga enerjisi takip etmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Identifying the best renewable energy source with the SWARA-TOPSIS method
2020
Yazar:  
Özet:

The demand and demand for renewable energy is increasing every day. As the world’s population is rapidly increasing, renewable energy resources have been used to reduce consumption and eliminate environmental damage. By choosing the right renewable energy source in the right place, the benefits of renewable energy sources can be increased. However, there are a lot of different criteria to be addressed in this election phase. This study discusses the choice of the most suitable renewable energy source using the integrated TOPSIS method from Multi-Critical Decisioning Techniques with SWARA. In the study, renewable energy sources are studied; wind energy, solar energy, biomass energy, hydrogen energy, wave energy, hydroelectric energy and geothermal energy. The assessment criteria for comparison of these resources are: cost, efficiency, employment opportunity, availability amount, state incentives, social acceptability, technological maturity, service life, low failure/accident risk, land needs criteria. According to the study, the first place in Turkey is to build a hydroelectric power plant from renewable energy sources. This energy source is followed by biomass energy, geothermal energy, hydrogen energy, solar energy, wind energy and wave energy respectively.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Endüstri Mühendisliği

Alan :   Mühendislik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 170
Atıf : 412
2023 Impact/Etki : 0.339
Endüstri Mühendisliği