Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 117
 İndirme 21
EDİNİLMİŞ MALLARA KATILMA REJİMİNDE KATILMA ALACAĞINI BORÇLU EŞTEN VEYA BORÇLU EŞİN MİRASÇILARINDAN TAHSİL EDEMEYEN KATILMA ALACAKLISI EŞİN TMK M. 241’E GÖRE ÜÇÜNCÜ KİŞİLERE KARŞI DAVA HAKKI
2016
Dergi:  
Erciyes Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Yasal mal rejimi olarak edinilmiş mallara katılma rejimini benimseyen Türk Medeni Kanunu, kural olarak eşlerin kişisel ve edinilmiş malları üzerinde tasarruf özgürlü- ğünü benimsemiştir. Ancak bu tasarruf özgürlüğünün istismar edilebileceğini ve diğer eşin katılma alacağını azaltmak için kullanılabileceğini öngören kanun koyucu, TMK m. 229 ile bağlantılı olarak m. 241 üzerinden birtakım düzenlemeler getirmiştir. Birbirleri ile zorunlu bir bağ içinde bulunmayan fakat birbirlerini tamamlayan bu maddeler, eşlerin tasarruf özgürlüğüne ciddi sınırlamalar getirmektedir. Buna göre katılma alacağı borçlusu eşin mal rejiminin sona ermesinden önceki bir yıl içinde yaptığı bağışlamalar ve bir süre ile mukayyet olmaksızın katılma alacağını azaltmaya dönük tüm devirler, artık değerin hesabında sanki bunlar hiç yapılmamış gibi borçlu eşin aktif hanesine yazılacaktır. Fakat bu varsayımsal eklemeyle yetinmeyen kanun koyucu TMK m. 241’de, tasfiye sonrası borçlu eşin katılma alacağını ödemede güçsüzlüğe düşmesi durumunda, katılma alacağını tahsil edemeyen eşe, varsayımsal olarak eklenen kazandırmalardan yararlanan üçüncü kişilere alacağın tahsil edemediği kısmı için başvurma imkânı getirmiştir. Vurgulamak gerekir ki, tasfiye sırasındaki eklemeler tamamen farazi mahiyettedir. Çalışmanın amacı bu hukuki imkânın ve buna bağlı ortaya çıkan sorunların TMK m. 229 ile bağlantılı olarak geniş biçimde değerlendirilmesidir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Erciyes Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi

Alan :   Hukuk

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 182
Atıf : 543
2023 Impact/Etki : 0.143
Erciyes Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi