Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 14
 Görüntüleme 62
 İndirme 29
ERGENLERDE YAŞAM DOYUMUNUN DEMOGRAFİK DEĞİŞKENLER, EBEVEYN TUTUMLARI VE KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ AÇISINDAN İNCELENMESİ
2019
Dergi:  
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın temel amacı, ergenlik dönemindeki bireylerde yaşam doyumunun demografik değişkenler, algılanan ana baba tutumları ve kişilik özellikleri açısından incelenmesidir. Araştırma ilişkisel tarama modelinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmada amaca uygun örnekleme tekniği kullanılmıştır. Araştırmaya 355 öğrenci katılmıştır. Katılımcıların %57.5’i (F=204) kadın, %42.5’i (F=151) erkektir; yaşları 14 ile 19 arasında değişmekte olup yaş ortalamaları 15.59’dur (SD= .98). Katılımcılar “Kişisel Bilgi Formu”nu, “Yaşam Doyumu Ölçeği”ni, “Ana Baba Tutum Ölçeği”ni ve “Sıfatlara Dayalı Kişilik Testi”ni doldurmuşlardır. Araştırmadan elde edilen bulgular ergenlerde yaşam doyumu ile yaş, ana baba tutumlarının psikolojik özerklik ve kabul-ilgi boyutları, kişiliğin nevrotiklik, dışadönüklük, uyumluluk ve sorumluluk boyutları arasında çeşitli ilişkiler bulunduğunu göstermektedir. Yaşam doyumu puanları hem ana babaların demokratik düzeylerine hem de ana babalık stillerine göre farklılaşmaktadır. Ana babalık tutumlarının kabul-ilgi boyutu ile kişilik özelliklerinin nevrotiklik ve dışadönüklük boyutları, ergenlerin yaşam doyumu düzeylerinin anlamlı birer yordayıcısıdır. 

Anahtar Kelimeler:

The assessment of the lifestyle in adolescents from the demographic values, parental attitudes and personal characteristics
2019
Yazar:  
Özet:

The main purpose of this study is to study the satisfaction of life in individuals in adolescence in terms of demographic variables, perceptible parent attitudes and personality characteristics. The research was carried out in the relational scan model. In the study, the appropriate sample technique was used. 355 students participated in the study. 57.5% of participants (F=204) are women and 42.5% (F=151) are men; their ages are between 14 and 19 and their average age is 15.59 (SD= .98). Participants have filled in the "Personal Information Form", the "Lifetime Approach Scale", the "Mother's Approach Scale" and the "Personality Test Based on Fathers". The findings obtained from the research show that there are various relationships between life satisfaction and age in adolescents, the psychological autonomy and acceptance-interest dimensions of parents’ attitudes, the dimensions of the personality of neuroticity, externality, conformity and responsibility. Life satisfaction points vary according to both the democratic levels of the parents and the parents' styles. The acceptance-interest size of parent attitudes and the neuroticity and extinctivity sizes of personality characteristics are a meaningful indicator of the levels of life-satisfaction of adolescents.

Anahtar Kelimeler:

2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.199
Atıf : 9.781
2023 Impact/Etki : 0.382
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi