User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 10
 Downloands 1
COVID-19 Hastalarında Toraks BT Şiddet Skorları, CO-RADS, D Vitamini Düzeyleri ve Diğer Laboratuvar Parametreleri Arasındaki İlişki
2022
Journal:  
Türk Osteoporoz Dergisi
Author:  
Abstract:

Amaç: Bu çalışma, koronavirüs hastalığı-2019 (COVID-19) hastalarında laboratuvar parametreleri, toraks bilgisayarlı tomografisi (BT) şiddet skoru (CTSS) ve COVID-19 Raporlama ve Veri Sistemi (CO-RADS) arasındaki ilişkiyi belirlemeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: COVID-19 semptomları ile acil servise başvuran ve başvuru anında toraks BT çekilmiş olan, polimeraz zincir reaksiyon testi ile COVID-19 olduğu doğrulanan 91 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların 25-hydroksivitamin D [25(OH)D] seviyeleri, eritrosit sedimantasyon hızı (ESR), C-reaktif protein (CRP), D-dimer, glikoz, ferritin, kreatinin, alanin aminotransferaz, aspartat aminotransferaz, fosfor ve kalsiyum seviyeleri ile birlikte CO-RADS ve CTSS verileri retrospektif olarak kaydedildi. Laboratuvar parametrelerinin radyolojik bulgularla korelasyonu incelendi. Bulgular: CTSS ile yaş, ESR, CRP, D-dimer arasında pozitif korelasyon bulunurken, CTSS ile lenfosit sayısı arasında negatif korelasyon bulundu. Yüksek CTSS seviyeleri olan hastalarda daha yüksek ESR, CRP, D-dimer, ferritin değerleri ve daha düşük lenfosit sayısı ile kalsiyum seviyeleri vardı. Tipik CO-RADS tutulumu olan hastalar daha yüksek sedimantasyon, CRP, glikoz ve ferritin seviyelerine ve daha düşük lenfosit sayısına sahipti. 25(OH)D düzeyi ile CO-RADS ve CTSS arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı. Sonuç: Bu çalışmanın sonuçları, düşük lenfosit sayısı, yüksek D-dimer, sedimantasyon, ferritin ve CRP düzeylerinin COVID-19 hastalarında şiddetli akciğer tutulumunun belirleyicileri olduğunu düşündürmektedir. Hipokalsemi, BT ile değerlendirilen COVID-19 hastalarında ciddi akciğer tutulumunun bir belirteci olarak da düşünülebilir. D vitamini eksikliği ve COVID-19 pnömonisinin ilişkisi ileri çalışmalarda araştırılmalıdır.

Keywords:

0
2022
Author:  
Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles












Türk Osteoporoz Dergisi

Field :   Sağlık Bilimleri

Journal Type :   Uluslararası

Metrics
Article : 98
Cite : 13
2023 Impact : 0.028
Türk Osteoporoz Dergisi