Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 74
 İndirme 22
ÂŞIKLARIN DİLİNDEN KIBRIS BARIŞ HAREKATI VE KIBRIS MESELESİ
2020
Dergi:  
Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Âşıklar, yüzyıllar boyu, toplumu yönlendiren, uyaran, onlara öncülük eden bir işlev yüklenmişlerdir. Toplumu, kişileri eleştirmiş, onlara çeşitli konularda öğütler vermişlerdir. Onlar, halkın gözünde geleneğin başlangıcından-aşağı yukarı 15-16.y.y.- günümüze gelinceye kadar üstün nitelikleri olan insanlar olarak görülmüş halkın içinde yaşadıkları ve halktan bir parça oldukları için halkın duygu ve düşüncelerini, kaygılarını, sorunlarını, şiirleriyle dile getirmişlerdir. Kısacası halkın gören gözü, duyan kulağı, konuşan ağzı olmuşlardır. Bu yüzden makalemizde onların şiirlerinden yola çıkılarak toplumun Kıbrıs Barış Harekatı ve Kıbrıs meselesine bakışı göz önüne serilmeye çalışılmıştır. Yöntem olarak ise öncelikle Kıbrıs meselesinin tarihi gelişiminden bahseden bir giriş bölümünün ardından-âşıklardan yapılan derlemeleri kapsayan özel arşivimizde yer alan- gerek âşıklardan yapılan derlemelerden gerekse bildirinin kaynakça kısmında gösterilen,( Erman ARTUN, Saim SAKAOĞLU, Metin ÖZARSLAN, Mehmet SARI, Halil ATILGAN,Mehmet KARABURÇ, Doğan KAYA, Ali Berat ALPTEKİN…) araştırmacıların çalışmaları içerisinde yer alan âşıkların şiirleri taranarak, Kıbrıs ile ilgili şiirleri tespit edilmiş ve bu şiirlerde: 1- Âşıkların Kıbrıs’ı Nasıl Algıladıkları 2- Halkın Kıbrıs Meselesine Bakış Açısı 3-Kıbrıs Barış Harekatının Toplumdaki Yansıması 4- Kıbrıs Meselesi İçin Önerileri ve Öngörüleri tespit edilmeye çalışılmış, sonuç bölümünde ise, savaşın nedeninin Yunan ve Rum tarafının ilhak politikası (Enosis) olduğu, Kıbrıs’a yapılan harekatın adaya barış getirdiği ancak barışın sürekliliğinin sağlanmasının Türkiye ve Kıbrıs Türk’ünün birlikte hareket etmesiyle mümkün olabileceği kanaati dile getirilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 925
Atıf : 3.725
2023 Impact/Etki : 0.306
Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi