Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 42
 İndirme 14
Mitolojiden Sanata Hayvan İmgesi
2018
Dergi:  
Cankiri Karatekin University Journal of Faculty of Letters
Yazar:  
Özet:

Geçmişte farklı toplumlar tarafından kutsal sayılan hayvanlar farklı sembolik anlamlarla sanata taşınmıştır. İlkçağ toplumlarından günümüze süregelen bu gelenek farklı formlar kazanmış olsa da sanatın içinde her zaman yerini almıştır. Bugün kullandığımız Latin alfabesinin ilk harfi olan “A” harfinin “Alf/Alfa” olarak isimlendirilerek boğa veya öküz kafasından türetildiği düşünüldüğünde her yazımızda farkında olmadan hayvan kökenli sembolizm kullandığımızı unutmamız gerekmektedir.  Ülkemizde mitoloji denildiğinde akla gelen araştırmacıların başında Azra Erhat gelmektedir. Azra Erhat’ın “Mitoloji Sözlüğü” kitabı mitolojik kahramanları oldukça geniş ele almıştır. Tabi Azra Erhat’ı andığımızda Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı’yı da unutmamak gerekmektedir. Halikarnas Balıkçısı’nın 1985 yılında yayımlanan “Anadolu Tanrıları” eseri Azra Erhat’ın “Mitoloji Sözlüğü” adlı yayınıyla da güçlenmektedir. Ayrıca, Halikarnas Balıkçısının Azra Erhat’a yazdığı aşk dolu mektuplarda dahi Yunan mitolojisinin izleri takip edilebilmektedir. Yunan mitolojisine ait kahramanları ve hikâyeleri ilk onların satırlarını okuyarak başladığımız bu mitsel serüvenleri sonrasında Bedrettin Cömert tarafından yayımlanan ve 2010 yılında da üçüncü baskısını yapan “Mitoloji ve İkonografi” adlı kitaptan öğrenmek mümkündür. Bedrettin Cömert eserinde hikâyeleri olabildiğince sadeleştirmiş Yunan mitolojisi, arkeolojiye ve sanat tarihine ilgi duyan herkesin istifade edebileceği bir konuma taşımıştır. 

Anahtar Kelimeler:

0
2018
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Cankiri Karatekin University Journal of Faculty of Letters

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 165
Atıf : 329
2023 Impact/Etki : 0.194
Cankiri Karatekin University Journal of Faculty of Letters