Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 35
 İndirme 8
Cam Tavan Mı Yoksa Kraliçe Arı Sendromu Mu? Beş Yıldızlı Konaklama İşletmeleri Üzerine Bir Araştırma
2022
Dergi:  
Social Mentality and Researcher Thinkers Journal
Yazar:  
Özet:

Cam tavan sendromu genel anlamda işletmelerde var olduğu düşünülen görünmez bir üst sınır anlamına gelmektedir. İşletmelerde kadınların veya azınlıkların işletme içerisinde üst düzey pozisyonlara yükselmelerini engelleyen yapay bir engele atıfta bulunan bir kuramdır. Kraliçe arı sendromu ise işletme içerisinde yönetici veya karar verme pozisyonundaki kadınların astları olan kadınlara daha eleştirel yaklaşması veya bazı durumlarda engelleyici davranması olarak tanımlanmaktadır. Kraliçe arı, işletmelerdeki hırslı ve başarılı kadınların diğer kadın çalışanların başarılı olmasına izin vermemesi ve bunun için gerekirse kıdemini de kullanmasını içermektedir. İngiltere'nin ilk kadın başbakanı Margaret Thatcher, kabinesindeki ve yönetimindeki diğer kadınların kariyerlerini ilerletmediği için kraliçe arı olarak tanımlanmaktadır. Bu çalışmada beş yıldızlı konaklama işletmelerinde çalışan kadın çalışanların cam tavan ve kraliçe arı sendromu algı düzeylerinin belirlenmesi ve bu değişkenlerden hangilerinin kadın çalışanlar üzerinde daha fazla etkiye sahip olduğunun tespiti amaçlanmaktadır. Bu kapsamda İstanbul ilinde faaliyet gösteren beş yıldızlı konaklama işletmelerinde çalışmakta olan 244 kadın çalışandan elde edilen veriler SPSS istatistiki veri programı aracılığı ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda cam tavan sendromu boyutları inkâr etme, kaçınma, dayanıklılık ve kabullenme şeklinde kraliçe arı sendromu ölçeği boyutları ise destek, yapı ve yeterlilik şeklinde adlandırılmıştır. Ayrıca ilgili boyutların tümünün konaklama işletmelerinde çalışan kadın çalışanlar üzerinde belli bir düzeyde etkiye sahip oldukları da belirlenmiştir.                      

Anahtar Kelimeler:

Is it a glass roof or the Queen's Bee Syndrome? A research on five-star accommodation
2022
Yazar:  
Özet:

Glass roof syndrome means an invisible upper limit that is generally thought to exist in. It is a theory referring to an artificial obstacle that prevents women or minorities from rising to higher positions within the business. The Queen Bee Syndrome is defined as the more critical approach of women in the management or decision-making position or, in some cases, a disruptive behavior to women with asthma. The Queen Bee involves that ambitious and successful women in business do not allow other women employees to be successful and, if necessary, use their headquarters. The first female Prime Minister of Britain, Margaret Thatcher, is defined as the Queen of Bees because other women in the cabinet and in the administration have not advanced their careers. This study aims to determine the levels of perception of the glass roof and Queen Bee syndrome of female employees working in five-star accommodation companies and to determine which of these variables have the most impact on female employees. In this context, the data obtained from 244 women employees working in five-star accommodation companies operating in the province of Istanbul have been analyzed through the SPSS statistical data program. The study found that the size of the glass roof syndrome in the form of denial, avoidance, endurance and acceptance, while the size of the Queen Bee syndrome in the form of support, structure and competence was called. It has also been determined that all the relevant dimensions have a certain level of influence on women employees working in the housing enterprises.

Anahtar Kelimeler:

Glass Ceiling or Queen Bee Syndrome A Study On Five Star Accommodation Businesses
2022
Yazar:  
Özet:

Glass ceiling syndrome generally means an invisible upper limit that is thought to exist in businesses. It is a theory that refers to an artificial barrier in businesses that prevents female or minorities from rising to senior positions within the business. Queen bee syndrome, on the other hand, is defined as the fact that female in managerial or decision-making positions in the enterprise approach female who are their subordinates more critically or in some cases act as an obstacle. Queen bee includes that ambitious and successful female in businesses do not allow other female employees to be successful and use their seniority if necessary. Margaret Thatcher, Britain's first female prime minister, is described as a queen bee for not advancing the careers of other female in her cabinet and administration. In this study, it is aimed to determine the glass ceiling and queen bee syndrome perception levels of female employees working in five-star accommodation establishments and to determine which of these variables have more impact on female employees. In this context, the data obtained from 244 female employees working in five-star accommodation enterprises operating in Istanbul were analyzed through the SPSS statistical data program. As a result of the research, the glass ceiling syndrome dimensions were named as denial, withdrawal, resilience and acceptance and the queen bee syndrome scale dimensions were named as support, structure and competence. It has also been determined that all of the relevant dimensions have a certain level of effect on female employees working in accommodation businesses.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


Social Mentality and Researcher Thinkers Journal

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.471
Atıf : 449
Quarter
Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler Temel Alanı
Q4
466/520

Social Mentality and Researcher Thinkers Journal