Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 5
 İndirme 2
Uludağ Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin problem çözme becerlileri ile empatik becerilerinin karşılaştırılması
2015
Dergi:  
Ankara Sağlık Hizmetleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada Uludağ Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Anestezi Teknikerliği, Tıbbi Laboratuvar, Radyoloji ve Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik programlarında okuyan 1. ve 2. sınıf öğrencilerinin problem çözme becerileri (PÇB) ile empatik becerilerini (EB) belirlemek, karşılaştırmak ve aldıkları mesleki eğitimin bu becerilere etkisini saptamak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem Araştırmaya 139’u kız, 28’i erkek olmak üzere 167 öğrenci katıldı. Veriler öğrencilerin sosyo demografik özelliklerini belirlemeye yönelik 16 soru, kişisel özelliklerini belirlemeye yönelik 29 sorudan oluşan toplam 45 soruluk bir anket formu; standart problem çözme ölçeği ve empati ölçeği kullanılarak elde edildi. Problem Çözme Ölçeği; Heppner ve Peterson tarafından 1982 yılında geliştirmiş ve Taylan tarafından 1990 yılında güvenirlik ve geçerlilik çalışması yapılarak Türkçe’ye uyarlandı (Taylan 1997). Ölçek 6 puanlı, likert tipinde, 35 maddeden oluşturuldu. Seçeneklerden 1 tamamen katılımı, 6 ise tamamen katılmamayı gösterir. Bazı maddeler olumsuz olarak ifade edilmelerinden dolayı ters çevrilerek puanlanır (1, 2, 3, 4, 11, 13, 14, 15, 17, 21, 25, 26, 30, 34). Bazı maddeler ise puanlama dışı tutulur (9, 22,, 29). Ölçekten alınacakdüşük puan 32,yüksek puan ise 192’dir. Düşük puan etkili ve başarılı problem çözme ile ilgili davranış ve tutumu, yüksek puan ise problemler karşısında etkili çözümler bulamamayı belirtir. Ölçeğin cevaplama süresi 15 dakikadır. Empatik Beceri Ölçeği Formu’nda altı farklı sorun yer almaktadır. Her bir sorunun altında böyle bir sorunu dile getiren kişiye verilebilecek on iki çeşit empatik tepki sıralanmıştır. Deneklerden bu tepkilerden beğendikleri dört tanesini seçmeleri istenir (on iki tepkiden bir tanesi tesadüfi cevaplayanları belirlemek amacıyla konulmuş olan, soruna ilgisiz tepkidir). Bireylerin her bir probleme ilişkin seçtikleri 4 cümlenin (toplam 24) likert türü ölçek üzerinden alacakları puanlar dikkate alınmaktadır. Ölçekten alınan yüksek puan empatik becerinin yüksek olduğunu gösterir. Bu form Dökmen (2000) tarafından 1988’de geliştirilmiştir. Veriler toplandıktan sonra uygulanan anket formu ve ölçeklerden alınan puanlar elde kodlanmış ve SPSS V 13.0 paket programında değerlendirilmiştir. İstatistiksel analizlerde Bir Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), Student T Testi ve Pearson Korelasyon Metodu Kullanılmıştır. Bulgular Öğrencilerin Empati becerisi ve Problem Çözme becerileri ile ilgili tanımlayıcı İstatistikler Tablo 1 de verilmiştir. Tablo 1. Öğrencilerin Empati Becerisi ve Problem Çözme Becerileri İle İlgili Puanları ve Tanımlayıcı İstatistikleri Gösteren Tablo

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Ankara Sağlık Hizmetleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 184
Atıf : 857
2023 Impact/Etki : 0.286
Ankara Sağlık Hizmetleri Dergisi