Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 19
 Görüntüleme 28
 İndirme 3
Sigaraya Psikolojik Bağımlılığın Sigara İçme Arzusu ve Nikotin Yoksunluk Semptomlarına Etkisi
2019
Dergi:  
Ankara Medical Journal
Yazar:  
Özet:

Giriş: Bu çalışmanın amacı, nikotine psikolojik bağımlılığın sigara içme arzusu ve nikotin yoksunluk semptomları üzerine etkisini araştırmaktır. Materyal ve Metot: Bu kesitsel çalışmaya, Nisan 2018-Ağustos 2018 tarihleri arasında Göğüs Hastalıkları Kliniği Sigara Bırakma Polikliniği’ne başvuran olgular alındı. Çalışmaya katılmayı kabul eden nikotin bağımlılarına sosyodemografik veri formu, Sigaranın Psikolojik Bağımlılığının Değerlendirilmesi Testi (SPBDT), Fagerström Nikotin Bağımlılık Testi (FNBT) yönlendirildi. Olguların ekspiryum havasında karbonmonoksit ölçümü yapıldı ve sigara bırakma girişimleri esnasında yaşadıkları nikotin yoksunluk semptomları sorgulandı. Başvuru günü üç saatlik nikotin yoksunluğu sonrası Sigara İçme Arzusu Ölçeği (SİAÖ) uygulandı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 130 olgunun 48’i kadın (%37,69), 82 ‘si erkekti (%63,07). Tüm olguların yaş ortalaması 38,91±11,30 olup, cinsiyete göre gruplandırıldıklarında sigarayı ilk deneyimleme yaş dağılımları benzer bulundu (p=0.405). En sık karşılaşılan iki nikotin yoksunluk semptomu ise %66,15 ile aşırı sigara içme isteği ve %58,46 ile sinirlilik, öfke hali idi. SPBDT ile SİAÖ arasında da pozitif, orta doğrusal ilişki bulundu (r= 0,545, p<0,001). Nikotin yoksunluk semptomlarından aşırı sigara içme isteği ile SİAÖ arasında ise orta düzeyde korelasyon saptandı (r= 0,466, p<0,001). Sonuç: Sigara içme arzusu nedeniyle zararları bilinmesine rağmen; sigarayı bırakabilmek oldukça zor bir süreçtir. SPBDT ve SİAÖ’nün sigara bırakma polikliniklerinde kullanılması ile sigara içme arzusu yüksek olan hastalar erken aşamada belirlenip, bu olgulara yönelik ek farmakolojik ve davranışsal tedavi yöntemleri seçilerek tedavi başarısı artırılabilir.

Anahtar Kelimeler:

The Effect of Psychological Addiction on Smoking Desire and Nicotine Deficiency Symptoms
2019
Yazar:  
Özet:

Introduction: The aim of this study is to investigate the effects of psychological dependence on the desire to smoke and the symptoms of nicotine deficiency. Materials and Methods: This cutting-edge study has taken the facts that apply to the Breast Disease Clinic Cigarette Cancellation Clinic between April 2018 and August 2018. The study was directed to the sociodemographic data form for nicotine addicts who agreed to participate, the Psychological Addiction Assessment Test (SPBDT), the Fagerström Nicotine Addiction Test (FNBT). Carbon monoxide was measured in the expiratory air of the incidents and the symptoms of nicotine deficiency they experienced during the attempts to quit smoking were questioned. After three hours of nicotine deficiency on the day of application, the smoking desire measurement was applied. Results: 48 of the 130 incidents included in the study were women (37.69%), 82 were men (63.07%). The average age of all cases was 38.91±11.30, and when grouped by gender, the first experience of smoking was similar to the age distribution (p=0.405). The two most common symptoms of nicotine deficiency were 66.15% of excessive smoking and 58.46% of anger and anger. There was also a positive, medium linear relationship between SPBDT and ICAO (r=0.545, p<0,001). There was a correlation in the middle level between the desire to smoke from the symptoms of nicotine deficiency and the ICAO (r=0.466, p<0,001). The result: Although the damage due to the desire to smoke is known, it is a very difficult process to quit smoking. With the use of SPBDT and CIA in cigarette cessation clinics, patients with high smoking desire can be identified in the early stages, and additional pharmacological and behavioral treatments for these conditions can be selected, therapy success can be increased.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Ankara Medical Journal

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 662
Atıf : 1.625
Ankara Medical Journal